matematykaszkolna.pl
dowód nie wprost. zet: Witam, może ktoś wytłumaczyć zadanie z dowodem nie wprost? Nigdy nie robiłem nic z tej kategorii zadań, więc nie wiem jak się za to zabrać,jedynie wykazałem że 3 jest niewymierna przy pomocy dowodu nie wprost. 1.Wykaż że jeśli x∊NW to 2x+3∊NW wiem, że chyba należy założyć że x i 2x+3∊W Co należy dalej robić?
1 paź 21:46
zet: dobra już wiem to analogicznie jak z dowodzeniem dla 3 ta sama metoda (chyba) jak nie to ktoś niech mnie poprawi
1 paź 21:50
Mateusz: Tak jak nazwa wskazuje zamiast przeprowadzac dowod wprost czyli prowadzący od załozen twierdzenia i krok po kroku wyprowadzajac z nich dalej idące wnioski az w pewnym momencie kolejnym wnioskiem staje się teza twierdzenia. Dowod nie wprost wygląda w sumie odwrotnie np mamy wykazac ze jezeli a,b,c są liczbami naturalnymi i a2+b2=c2 to co najmniej jedna z liczb a,b,c jest parzysta przypuscmy ze kazda liczba a,b,c jest nieparzysta wtedy rzecz jasna liczby a2,b2,c2 są nieparzyste a wtedy a2+b2 jest liczbą parzystą i dlatego a2+b2≠c2 jak widac w tym dowodzie zaprzeczenie tezy doprowadziło nas do zaprzeczenia załozeniu jesli zatem zakładamy prawdziwosc załozenia to musimy uznac prawdziwosc tezy.
1 paź 22:11
Jack:
 q 
załóż, że x jest niewymierna, 2x+3 jest wymierna i równa jakiemuś

.
 p 
q 

=2x+3 \ 2
p 
 q 
(

)2=2x+3
 p 
 q 
(

)2−3=2x
 p 
 q 
(

)2−3
 p 

=x
2 
I sprzeczność bo okazało się, że x jest wymierna (jako iloraz liczb wymiernych)
1 paź 22:18
zet: wiem już wyszło tak jak u Jack ,ale dziękuje wam serdecznie emotka uporałem się z tym zadaniem sam ,bo skojarzyłem analogie do tego dowodzenia dla 3. jak komuś się chce to może podpowiedzieć do kolejnego zadania, Wykaż,że jeżeli a,b∊W i a<b ,to istnieje taka liczba c∊W że a<c<b Jutro pomyślę nad tym sam, może uda się rozwiązać bez niczyjej pomocy ale jak komuś się chce to niech zrobi będę mieć porównanie czy dobrze.
1 paź 22:27
Jack: przecież to proste emotka Ale pogłów się sam
1 paź 22:28
zet: to jak z własnością ciągu arytmetycznego ?
 a+b 
c=

2 
1 paź 22:32
Jack: ano emotka
1 paź 22:34
zet: tylko jak tu kombinować metoda nie wprost i wykazać że ta nierówność jest prawdziwa nawiązując do mojego poprzedniego postu Dobra na dziś koniec, jutro zobaczę czy coś rano wymyśle, jak nie to mnie poprawicie emotka
1 paź 22:40
Jack: to akurat wprost można zrobić. Wystarczy wykazać, że c siedzi pomiędzy a i b oraz wykazać, że jest wymierna (wystarczy zapisać w postaci ułamka).
1 paź 22:41
zet: aha dziękuje Jack
1 paź 22:43
Jack: emotka
1 paź 22:43