Funkcja z parametrem
Problemowa: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x2 + (3m−2)x +m +2. Wyznacz w zależności od parametru m
wzór funkcji g(m) = 1/x1 + 1/x2, gdzie x1 i x2 są różnymi miejscami zerowymi
funkcji f oraz podaj zbiór wartości funkcji g.
Nie jestem najlepsza w parametrach, więc chciałabym wiedzieć jak wyznaczyć miejsca zerowe z
funkcji f?
1 paź 22:43
Jack:
po pierwsze, Δ>0.
po drugie przekształć wyrażenie 1/x1+1/x2 tak, aby móc skorzystać ze wzorów Viete;a.
1 paź 22:48
Problemowa: | | x1+x2 | |
Przekształcając g(m) wyszło mi |
| . Ale tworząc nierówność Δ>0 z pierwszego |
| | x1x2 | |
równania zakładając, że b=3m−2, a c = m+2 znów doszłam do równania kwadratowego wyszło mi, że
| | 2 | |
m = |
| lub m = 2. Czy to jest dobrze? |
| | 9 | |
1 paź 23:00
Problemowa: | | 2 | |
Znaczy m1 = − |
| lub m2 = 2 |
| | 9 | |
1 paź 23:01
Problemowa: | | 4 | |
Wtedy x1 = − |
| , a x2 = −2 |
| | 3 | |
1 paź 23:05
Jack:
Δ=(3m−2)
2−4(m+2)=9m
2−12m+4−4m−8=9m
2−16m−4>0
Stąd: 9(m−2)(m+2/9)>0 ⇒ m∊(−∞,−2/9)∪(2,∞)
| | −3m+2 | | −3(m+2)+8 | | 8 | |
g(m)= |
| = |
| =−3+ |
|
|
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
Myślę, że można by zrobić rysunek ten funkcji g(m) i w ten prosty sposób wyznaczyć zbiór
wartości pamiętając że m∊(−∞,−2/9)∪(2,∞).
1 paź 23:09
Tancerz: proszę cię Godzio o zaglądnięcie do mojego postu to ważne
1 paź 23:12
Jack:
jest sobota − Godzio obraca panienki w klubie
1 paź 23:14
Problemowa: Aaa no tak odpowiedzią nierówności jest przedział (mój błąd). G(m) jest w takim razie funkcją
| | 3 | |
homograficzną, czyli odpowiedź jest x∊(−∞, |
| )\{−1}? |
| | 2 | |
1 paź 23:26
Problemowa: Skoro Godzio w klubie to co Jack robi w domu przed komputerem?
1 paź 23:30
Jack:
no wlasnie w tym rzecz, że się przeziębiłem

Poza tym dopiero się zapisałem na kurs tańca −
daj mi trochę czasu
1 paź 23:49
Problemowa: Oj biedactwo

To dobrze mam odpowiedź czy nie
1 paź 23:54
Jack:
jeśli się nie walnęliśmy w rachunkach, to niestety niedobrze. Asymptota pionowa jest w m=−2, a
z delty wynika, że otoczenie tego punktu spełnia nierówność. To oznaczy, że g(m)∊R\{−3}.
1 paź 23:57
Problemowa: Uwielbiam parametry... Teraz wszystko jasne... Zgadza się i wszystko ładnie widać na
wykresie... Widać, że geniuszem to ja nie jestem
2 paź 00:07
Jack:
2 paź 00:07
Problemowa: Czemu siedzisz na forum i robisz ludziom zadania? Nie nudzi Cię to?
2 paź 00:08
Godzio:
Jack to akurat wczoraj było

Dzisiaj zbyt głowa bolała żeby robić cokolwiek
2 paź 00:10
Jack:
robię wpisy do ciekawszych zadań... Poza tym czerpię z tego korzyści

(na korkach
wykorzystuję takie zadania)

Do tego wszystkiego nigdzie dziś nie mogę wyjść i tak (katar,
suchy kaszel).... A jutro mam dwa mecze

A czemu Ty o tej porze zajmujesz się matematyką? ;>
2 paź 00:12
Jack:
Przeczuwałem,
Godzio, że coś się święci
2 paź 00:14
Problemowa: Haha pilna uczennica ze mnie

Po prostu przygotowuję się do matury rozszerzonej, a w
programie mam podstawę, a więc mam sporo do nadrobienia w domu.
2 paź 00:14
Godzio:
2 paź 00:14
Jack:
ano, sporo sporo... Ale sporo się tu można nauczyć

Choć i tak jestem zdania że indywidualne
zajęcia z odpowiednią osobą to najlepszy sposób na naukę matmy do matury (i nie tylko). Masz
jeszcze jakieś (ciekawe) zadanie?
2 paź 00:16
Problemowa: A co proponujesz mi korepetycje?

Z chęcią za odpowiednią cenę

A zadanka zawsze się znajdą
2 paź 00:21
Jack:
nie proponuję korepetycji (to mi ludzie proponują

). Mogę Ci zaproponować wyskoczenie
do klubu

(choć to i tak mało prawdopodobne że dojdzie do skutku, pewnie jesteśmy z innych
miast)
2 paź 00:23
Problemowa: Bydgoszcz. Zapraszam
2 paź 00:25
Jack:
oo... no właśnie − ja z Warszawy. Pozostaje wspólna zabawa na forum
2 paź 00:27
Problemowa: Haha chyba, że za rok

Bądź na gadu
2 paź 00:28
Jack:
ano, bywam

Jak wytrwasz rok, to zaproszę Cię na:
2 paź 00:31
Problemowa: 4953734 − Zapraszam na miłą pogawędkę, bądź pomoc w poszerzaniu mojej wiedzy
2 paź 00:34
Jack:
Zapisałem
2 paź 00:37