znam odpowiedz,ale nie rozumiem...
zuzia:

Prosze o zrobienie i wytlumaczenie... Przekątna prostopadłościanu ma dlugosc 2 i tworzy z
krawędziemi prostopadloscianu,rowne kąty.Podaj wymiary tego prostopadłościanu.wychodzi na to
ze to rozowe to kwadrat,,wiec jak to moze byc szescian?
1 paź 22:28
Grześ: Tak, może to być sześcian... z przynależności "grup" brył jasno wynika, że sześciany zawierają
się w prostopadłościanach
1 paź 22:29
zuzia: tak,wiem,ale jesli czesc ktora zaznaczylam na rozowo to kwadrat,to nie mozliwe ze to
szescian,bo wtedy przekatna podstawy i krawedz boczna sa rowne a wtedy to nie szescian.
Ja bym prosila zeby mi to ktos od podstaw wyjasnij uwzgledniajac katy..
1 paź 22:38
zuzia: 
?
1 paź 23:02
zuzia:
2 paź 00:15
Problemowa: Skoro przekątna prostopadłościanu tworzy z krawędziami równe kąty to wiemy, że przekątna
podstawy tego prostopadłościanu i jedna z jego krawędzi (załóżmy, że wysokość) ma długość
2=a
√2 czyli a=
√2. to te różowe linie na Twoim rysunku. Może to rozjaśni Ci sytuację
2 paź 00:23
Jack:
(widzę, że zaczynasz się wkręcać

)
2 paź 00:24
zuzia: Dalej nie za bardzo rozumiem i nie jestem pewna o co chodzi z tymi rownymi katami bo to mozna
roznie odbierac...nie wiem:(
2 paź 12:40
Problemowa: zielona przekątna prostopadłościanu, różowa krawędź i różowa przekątna podstawy tworzą trójkąt
równoramienny
2 paź 12:50
zuzia: chcesz powiedziec ze przekatna podstawy i rozowa krawedz maja taka sama dlugosc?
2 paź 17:08
zuzia: ale wtedy to nie bedzie szescian a ma byc,tak jest w odpowiedzi
2 paź 17:08
Problemowa: A no tak... To w takim razie trzeba to zrobić wyznaczając sinusy z trójkątów utworzonych przez
przekątną i wtedy przyrównując je wyjdzie Ci, że jest to sześcian
2 paź 17:40
zuzia: A mogłabyś mi to pokazać?
2 paź 17:44
Problemowa: Skoro kąty, które tworzy przekątna z krawędziami są równe stąd mamy pewność, że sinusy tych
kątów będą jednakowe
2 paź 17:44
Problemowa: Czekaj
2 paź 17:44
Problemowa: rozrysuj prostopadłościan i oznacz każdy wierzchołek ABCDEFGH i długości boków a−dł b−szer i
c−wys to Ci pokaże o co chodzi
2 paź 17:45
krystek: Złe założenia zrobiłyście .jeżeli oznaczysz sobie krawędzie tego prostopadłościanu a ,b ,c
| | a | | B | | c | |
to z warunków zad masz |
| =sinα , |
| =sinα i |
| =sinα
|
| | d | | d | | d | |
stąd a=b=c
2 paź 17:53
krystek: oczywiście cosα, pomyłka moja
2 paź 17:55
Problemowa:

| BG | | EG | | DG | |
| = sin , |
| = sin , |
| = sin . Przyrównujesz kolejno te wartości, |
| AG | | AG | | AG | |
| | BG | |
podstawiając pod długości przekątnych, odpowiednie długości boków, czyli |
| = |
| | AG | |
| | √a2+c2 | | EG | | √a2+b2 | | DG | | √a2+c2 | |
|
| , |
| = |
| , |
| = |
| . No i teraz |
| | 2 | | AG | | 2 | | AG | | 2 | |
przyrównujesz pierwszą wartość do drugiej i wyjdzie Ci, że boki są równe, i kolejno tak
samo robisz z drugą i trzecią parą.
2 paź 17:56
Problemowa: Chyba Krystka sposób jest zdecydowanie prostszy
2 paź 18:07
zuzia: Dziękuję
2 paź 18:15