Równanie m, n
Miś:
No to mam jeszcze jedno zadanko.
Znaleźć wszystkie rozwiązania równania 2m − 3n = 1 w liczbach naturalnych m, n.
1 paź 12:38
Miś:
Odświeżam
17 paź 13:01
Vax: 2m = 3n + 1
Załóżmy, że m ≥ 3 wtedy musi zajść w szczególności:
3n = −1 = 7 (mod 8)
Ale 32 = 1 (mod 8) ⇒ 32k = 1 (mod 8) , 32k+1 = 3 (mod 8), każdą liczbę naturalną można
przedstawić w postaci 2k lub 2k+1, stąd sprzeczność, czyli m ≤ 2 bezpośrednio sprawdzając
widzimy, że tezę spełniają pary:
(m,n) = (1,0) , (2,1)
17 paź 13:09
Miś:
17 paź 13:45