Logarytmy
qam: Witam,
Otóż mam problem z kilkoma działaniami na logarytmach, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi je
rozwiązać

:
a) 3
log3 5 + log
5 25
3
b) 27
log32 − log
271
c)
log481log43 w mianowniku log o podstawie 4 z liczby 3
d) log
4+log25
e) log
212−
log2144log24 w liczniku podstawa 2 z liczby 144, w mianowniku podstawa 2 z
liczby 4
Postępowałem zgodnie z własnościami logarytmów, ale wyniki zupełnie inne niż w odpowiedziach.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
1 paź 20:54
1 paź 21:27
qam: a) 5+6=11 w odpowiedziach 21
b) 8−0=8 w odpowiedziach 7
1 paź 21:48
Sławek:
a)
3log35 = 5
log5 253 = log5 (52)3 = log5 56 = 6 log5 5 = 6
3log35 + log5 253 = 5 + 6 =11
1 paź 21:52
qam: W ten sposób obliczyłem, ale odpowiedziach jest wynik 21, to samo z kolejnym przykładem, o czym
już pisałem.
1 paź 21:55
Sławek:
Chyba coś nie tak z tymi odpowiedziami.
1 paź 21:57
qam: Też tak uważam. Mógłbyś spróbować policzyć 3 ostatnie podpunkty, będę bardzo wdzięczny.
1 paź 21:59
Sławek:
| log481 | | log434 | | 4log43 | |
| = |
| = |
| =4 |
| log43 | | log43 | | log43 | |
1 paź 22:17
qam: Poprawnie
1 paź 22:21
Sławek:
d) brak podstawy i liczby logarytmowanej
1 paź 22:21
qam: Racja, poprawiam
24+log25
1 paź 22:24
Sławek:
| | log2144 | | log2122 | | 2log212 | |
log212 − |
| = log212 − |
| = log212 − |
| = |
| | log24 | | 2 | | 2 | |
= log
212 − log
212 = 0
1 paź 22:26
qam: Bardzo dobrze
1 paź 22:27
Sławek:
24+log25 = 24 * 2log25 = 16*5=80
1 paź 22:28
Sławek:
juz wiem ⇒ celująco
1 paź 22:29
qam: 
dzięki wielkie za pomoc.
1 paź 22:30