matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
hose:
Rozwiąż równanie: ctg(|2x|)=1
1 paź 12:11
ZKS:
Dla x ≥ 0 ctg2x = 1
π
2x = k *
4
k
π
x =
*
⋀ k ∊ C.
2
8
Dla x < 0 ctg(−2x) = 1
π
−2x = k *
4
k
π
x =
* −
⋀ k ∊ C.
2
8
1 paź 12:45
hose:
Nie wiem czemu w odpowiedziach jest: x=
π
6
+ kπ
1 paź 12:59
ZKS:
Bo tak być powinno głupotę napisałem.
π
π
π
π
x =
+ k *
⋁ x = −
+ k *
8
2
8
2
czyli ostatecznie
π
x =
+ k * π ⋀ k ∊ C.
8
1 paź 13:05