równanie
aaaa: xy+5x+2y+3=0
wszystkie pary liczb x,y spelniajace rownanie.
Ok wszystko przeksztalcam ale skad mam wiedziec czy to bd juz wszystkie pary?
1 paź 23:53
Vax: x,y całkowite?
1 paź 23:54
Jack:
zależy od postaci z której odczytujesz rozwiązania...
1 paź 23:54
aaaa: tak tak x i y calkowite
1 paź 23:56
Vax: No to:
| | −2y−3 | | −2(y+5)+7 | | 7 | |
xy+5x+2y+3 = 0 ⇔ x = |
| = |
| = −2 + |
| |
| | y+5 | | y+5 | | y+5 | |
| | 7 | |
Lewa strona jest całkowita czyli prawa też musi, więc |
| musi być całkowite, ale 7 jest |
| | y+5 | |
pierwsze skąd może być jedynie y+5=−7 v y+5=−1 v y+5=1 v y+5 = 7 skąd dostajemy 4 rozwiązania:
(x,y) = (−9,−6) v (−3,−12) v (−1,2) v (5,−4)
1 paź 23:58