zadania z treścią prowadzące do równań kwadratowych
55555: W pewnej zabawie dziewczyna biorąca udział w tej zabawie zadaje dwa pytania każdemu chłopcu
uczestniczącemu w zabawie a każdy chłopiec zadaje jedno każdej dziewczynie ( dziewczyny
dziewczynom i chłopcy chłopcom nie zadają pytań) w zabawie był 15 osób i padło 108 pytań. Ile
było dziewczyn jeśli wiadomo że było ich więcej niż chłopców
1 paź 17:18
Eta:
x −−− ilość dziewczyn x€ N+
15 −x −−−− ilość chłopców
założenie :ilość dziewczyn > ilości chłopców ( z treści zadania
2x*(15−x) + (15−x)*x= 108 => 3x(15−x) = 108 => x(15−x)= 36
rozwiąż to równanie .... pamiętaj o założeniu