dzielenie wielomianów
hubert05: Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2 − 3x +2 jeśli wiadomo że w wyniku dzielenia tego wielomianu W(x)
przez dwumian (x−1) otrzymujemy resztę 5
1 paź 09:27
think: liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu, więc wielomian W(x) dzieli się przez (x − 2) bez
reszty...
z dzielenia przez (x − 1) otrzymujemy resztę 5.
W(x) = (x − 2)*Q(x) = (x − 2)(Z(x)(x − 1) + 5)
| | (x − 2)(Z(x)(x − 1) + 5) | |
W(x) : P(x) = |
| |
| | x2 − 3x + 2 | |
| | (x − 2)(Z(x)(x − 1) + 5) | |
= |
| |
| | (x − 1)(x − 2) | |
| | Z(x)(x − 1) + 5 | | 5 | |
= |
| = Z(x) + |
| |
| | x − 1 | | x−1 | |
jak myślisz czym jest reszta z dzielenia?
1 paź 10:24