Rozwiąż :)
Różanaa: Nierwóność : x
2 − 6 > 0

Z góry dziękuje
1 paź 09:46
Różanaa: x2 − 6x > 0
1 paź 09:49
Trivial: Zapisz w postaci iloczynowej, narysuj falę i odczytaj rozwiązanie.
1 paź 10:03
Różanaa: ale jak...
1 paź 10:09
Trivial:
x2−6x = x(x−6) ← postać iloczynowa.
a>0 → ramiona do góry.
Przecina oś Ox w punktach x=0, x=6
Szkicujesz i sprawdzasz, kiedy wykres jest nad osią Ox.
1 paź 10:20
zibi: x2−6x > 0
x2−6x+9−9 > 0 (do lewej strony nierówności dodajemy i odejmujemy liczbę 9)
x2−6x+9 > 9 ("przenosimy" minus 9 na prawą stronę nierówności)
(x−3)2 > 9 (do prawej strony stosujemy wzór skróconego mnożenia (a−b)2 = a2−2ab+b2
Parabola (x−3)2 ma jedno miejsce zerowe dla x=2 oraz ma wartości wyłącznie w zakresie liczb
dodatnich (oraz zero). Parabola osiąga wartości > 9 dla liczb x z zakresu (−∞;0)∪(6;∞)
1 paź 10:25
zibi: Odp: Rozwiązaniem nierówności jest zbiór: (−∞;0)∪(6;+∞)
1 paź 10:27
Miś:
Zibi
1 paź 10:32
Różanaa:
1 paź 11:01