Napisz równanie
Kasia: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k przechodzącej przez punkt A.
a) k: y= 2x − 3 A: (−1, 3)
b) k: −x + 2y +5 =0 A: (1,−4)
1 paź 19:27
1 paź 19:43
Mateusz:
a) współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych spełniają taki warunek a
1*a
2=−1 a więc
2a=−1
| | 1 | |
pisze rownanie naszej prostej y= |
| x+b i widac ze brakuje nam b musimy je wyznaczyc aby |
| | 2 | |
rownanie prostej było pełne w tym celu skorzystam z faktu ze nasza szukana prosta przechodzi
przez punkt A A(x,y) wiec
| | 1 | |
b=3− |
| dokoncz podpunkt b) robisz wg tego samego algorytmu |
| | 2 | |
1 paź 19:46
Mateusz: z tymze musisz wyznaczyc najpierw postac kierunkową prostej w b)
czyli
2y=x−5
1 paź 19:52
Kasia: −x +3y−1=0
−x +b=0
−5+b=0
b=5
1 paź 20:01
Kasia: czyli −b +3y−1=0
−b+3*(−2)−1=0
−b−6−1=0
−b=7/−1
b=−7
dobrze zrozumiałam?
1 paź 20:07