matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.12.2009
Zadania
Odp.
2
rozalia:
Wysokość trapezu jest równa 4 cm, a jego przekątne są wzajemnie prostopadłe. Wyznacz pole trapezu, jeżeli jedna z przekątnych ma długość 5 cm.
0
rozalia:
Wysokość trapezu jest równa 4 cm, a jego przekątne są wzajemnie prostopadłe. Wyznacz pole trapezu, jeżeli jedna z przekątnych ma długość 5 cm.
9
betita:
punkty A (1,1) B (2,3) c(−4,−5) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD wyznacz
10
Gandi7:
lim a
n
n→∞
4
betita:
betita: Uzupelnij zdania wykorzystujac prawo de Morgana ¬ [ (3 > 2) ∨ √9 ≠ 3) ⇔....
5
betita:
Uzupelnij zdania wykorzystujac prawo de Morgana ¬ [ (3 > 2) ∨ √9 ≠ 3) ⇔....
2
betita:
prosze bardzo was o rozwiazanie moich zadan jesli ktos umie jest to dla mnie bardzo pilne
6
Gandi7:
lim a
n
n→∞
0
onaa:
błagam zajrzyjcie do moich zadań...:(
3
betita:
bede bardzo wdzieczna za pomoc podaj zaprzeczenia zdan
4
betita:
pomoc
! Sprawdz cz ponizsze zadania sa prawami logicznymi
5
Bogusia:
Oblicz wartość m , wiedząc że proste k i l są prostopadłe , gdy:
4
Grzecho:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane: a). s
n
=204, r=6, a
n
=49
4
Gandi7:
Obliczyc lim an n→∞
0
betita:
punkty A (1,1) B (2,3) c(−4,−5) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD wyznacz a) wspołrzedne punktu d
1
Gandi7:
Obliczyc lim a
n
n→∞
28
Sajek.:
Pomocy.!
Jak narysować wykres funkcji: y= f(|x|)
4
..:
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich będzie starsza od 10, jeśli wiadomo, że żadna z nich nie jest karem.
3
Grzecho:
Dla jakich wartości x liczby: 3x+1, 2x−4 ,5x+2 tworzą ciąg arytmetyczny?
1
jeśli wiadomo-:
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich będzie starsza od 10, jeśli wiadomo, że żadna z nich nie jest karem.
2
peper:
9
(----MaReK-----):
Rozwiaz równanie i spawdz poprawność rozwiązania (x−2)
2
=x
2
1
Kamila:
Dany jest wielomian W(x)=x4+ax3+5x2−5x−b. Znajdz a i b wiedzac ze 2 rozne pierwiastki trojmianu x2+ax+b sa rowniez pierwiastkami wielomianu W(x)
2
damian:
Zawodnik rzuca piłkę bessolową w linii prostej z prędkością 160km/h. Po jakim czasie doleci ona do miejsca oddalonego o 18,4m od miejsca wyrzutu tej piłki.
1
Hendryś:
Odczytaj z wykresu objętosci wody w tym basenie, po 2,5godzinie napełniania go.
1
Kamila:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
+ax
3
+5x
2
−5x−b. Znajdz a i b wiedzac ze 2 rozne pierwiastki trojmianu x
2
+ax+b sa rowniez pierwiastkami wielomianu W(x)
8
peper:
z talii 52 kart losujemy 2 ile jest możliwości wylosowania a) w pików
9
Asia:
Proszę o pomoc: Rozwiąż nierówności i równania a). x
3
+12x
2
+44x+48=0
12
onaa:
mam problem z fizyką. mam nadzieję, że ktoś będzie umiał i chciał mi pomóc zad.1
0
onaa:
mam problem z fizyką. mam nadzieję, że ktoś będzie umiał i chciał mi pomóc zad.1
0
Basia:
Motocyklista poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 6km/h większą, to czas przejazdu byłby o
0
Basia:
Motocyklista poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 6km/h większą, to czas przejazdu byłby o
1
cosiek :
1. suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,,3,9 ... wynosi ? 2. dany jest ciag arytmetyczny : −7,−4,−1 ... pięćdziesiąty wyraz tego ciągu jest równy ?
2
Alicja:
Wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej
0
ola:
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o oboku 3cm. Wysokość prostopadłościanu jest równa 4cm. Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątnymi ścian bocznych wychodzącymi z tego samego
2
Justyna.:
b=( 4√2−2√3) razy (=( 4√2+2√3)
0
marcelina:
pomiędzy miastami A i B kursuje autobus. Droga pomiędzy tymi miastami prowadzi przez wzgórza. Autobus jadąc pod górę rozwija prędkość 25km/h, a z góry 50km/h. Podróż z A do B trwała 3
1
sojer148:
wykaż żę ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=−
1
2
n−1 jest arytmetyczny
5
BiebrzaFun :
W poniższym zadaniu wskaż prawidłową odpowiedź,z krótkim uzasadnieniem
aaddaa: w ciagu okreslonym wzorem a
n
=3n−1 ile jest rowna liczba wyrazow mniejszych od 100?
1
Maja:
Obliczyc granice
2
sojer148:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=−2n+8. wyznacz wszystkie dodatnie wyrazu tego ciągu.
1
sojer148:
n
=−2n+8. wyznacz wszystkie dodatnie wyrazu tego ciągu.
0
Justyna.:
[(p=>g)
(g=>r) ] => (p=>r)
0
sojer148:
n
=(n−4)(n−7). sprawdż które wyrazy tego ciągu są ujemne.
1
sojer148:
wyznacz dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego , mając dane a
1
=3, a
2
=1,5
0
anonim:
Dana jest funkcja określona wzorem; y = − √−2x, x ∊ { 0, −2 , −4
1
2
, −8 , −12
1
2
} , przedstaw je na inne sposoby.
0
anonim:
Dana jest funkcja określona wzorem; y = − √−2x, x ∊ { 0, −2 , −4
1
2
, −8 , −12
1
2
} , przedstaw je na inne sposoby.
0
anonim:
Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych {( −4 ,
1
4
) , ( −3 ,
1
3
) , ( −2 ,
1
2
) , (−1 , 1 ) , (−
1
2
, 2 )}. Przedstaw je na inne sposoby.
1
wojtekk:
n
3
−7n
2
+11n−5
a
n
=
3n+2
1
wojtekk:
n
3
−7n
2
+11n−5
a
n
=
3n+2
0
wojtekk:
n
3
−7n
2
+11n−5
a
n
=
3n+2
1
aaddaa:
jesli 2+4+6+...+2n=420 to ile rowna sie n?
1
sojer148:
wyznacz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane a
1
=12, a
2
=6
0
sojer148:
w ciągu geometrycznym a
3
=8, a
7
=
1
2
.wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
18
matthew:
Cześć. " monotonicznosc ciągu"
0
Jane:
Prosze o pomoc w zadaniu z funkcji, ktore niewiem czy dobrze zrobilam
Funkcja określona wzorem f(x)= 2x+2 : x−1
0
Jane:
Prosze o pomoc w zadaniu z funkcji, ktore niewiem czy dobrze zrobilam
Funkcja określona wzorem f(x)= 2x+2 : x−1
1
sojer148:
w ciągu arytmetycznym a
2
=−1, a
5
=8. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
3
Justyna:
Witam, mam do obliczenia granice:
1
Justyna:
Mam do obliczenia granice nastepujacej funkcji: lim
4
Zuza:
Wykaż, że
√
11−4
√
7
da się zapisać w postaci a+b
√
7
, gdzie a i b są liczbami wymiernymi.
0
Zuza:
Wykaż, że
√
11−4
√
7
da się zapisać w postaci a+b
√
7
, gdzie a i b są liczbami wymiernymi.
6
Malwina:
Mam 3 zadanka prosze pomozcie. nie mam pojecia jak je zrobic 1.srodek okregu przechodzacego przez punkty A(3,0) i B(0,1) nalezy do prostej y=x+2.znajdz
0
hany:
Dany jest ostroslup prawidlowy czworokatny o objetosci 48cm
2
. sciana boczna jest nachylona do
4
podstawy pod takim katem α,ze tgα=
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostroslupa
3
0
Malwina:
Mam 3 zadanka prosze pomozcie. nie mam pojecia jak je zrobic
1.srodek okregu przechodzacego przez punkty A(3,0) i B(0,1) nalezy do prostej y=x+2.znajdz
3
zizou:
Punkt S=(0,0) jest srodkiem boku AD rownolegloboku ABCD.Oblicz wspolrzedne wierzcholkow tego rownolegloboku oraz jego pole wiedzac ze wektor AB=[4,3] i wektor BC=[6,2].
2
waszka:
waszka: dany jest ciag an= n2 + 4n−8 a) ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 24
1
Spike:
Wzór (a
x
)'=a
x
lna
8
Kinga;):
Proszę o pomoc . Nie wiem jak za to się zabrać; z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
1
duska:
Ile słów nie koniecznie z sensem, można ułożyc przestawiając litery w słowie PARADA.
2
waszka:
dany jest ciag a
n
= n
2
+ 4n−8 a) ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 24
7
waszka:
dany jest ciag a
n
=
3n−100
2
a) oblicz pietnasty wyraz tego ciagu
1
waszka:
dany jest ciag a
n
=
3n−100
2
a) oblicz pietnasty wyraz tego ciagu
1
koko:
Jak wykazać, że pierwiastek z(11+ 4γ7) da się zapisać w postaci a +bγx, gdzie a i b są wymierne?
7
Justyna:
Proszę o pomoc w policzeniu tej granicy metoda de la Hospitala
2
lizy :
1. Oblicz odległości podanych poniżej punktów od początku układu współrzędnych. A=(3,4) B=(1,3) C=(−8,6) D=(−3,−3) E=(12,−5)
2
luq:
jak obliczyc taka pochodna
7
luq:
jak obliczyc taka pochodna
25
Lola:
Przyjmuj że log 2≈0,3 log 5≈0,7. oblicz: log 20 = log5 razy log 2
2
= 0,7 razy 0,3 razy 2 = 0,42 <− czy to jest właściwe rozwiązanie?
1
harnass19700:
(3x−
√
3
)
2
+(4x+
√
3
)
2
−(5x−
√
3
)
2
dla x=−
√
3
\4
0
stokrotka:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm. Wysokość ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 60⁰. Oblicz objętość tego ostrosłupa
0
kmk:
Sieradz leży na 51 st. 35' szerokości geograficznej północnej. Załóżmy że Ziemia jest kulą o promieniu długości 6370 km. Oblicz:
1
ziba:
1. Oblicz odległości podanych poniżej punktów od początku układu współrzędnych.
3
malwina:
suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 27, suma dwóch ostatnich wyrazów wynosi 105, a siódmy wyraz jest równy 30.. znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
0
kmk:
Kuter płynie z prędkością 8 węzłów w kierunku który odchyla się od kierunku zachodniego o 33 st.45' na południe. O godzinie 9.35 zauważono tankowiec 7 mil na zachód od kutra. Tankowiec
0
stokrotka:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 26 cm . Długość krótszej podstawy wynosi 4cm. Kąt między dłuższą podstawą, a ramieniem wynosi 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
1
stokrotka:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe 36 cm2. Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30⁰. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
0
marian z zakopanego:
promień podstawy walca jest równy r a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierza α Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego walca
0
marian z zakopanego:
podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 cm i kącie ostrym 50 Krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 45 oblicz
0
marian z zakopanego:
powierzchnia boczna walca po rozcięciu wzdłuż tworzącej jest prostokątem, którego przekątna długości d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokość walca kąt o mierze α Oblicz objętość tego
1
tofik:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach:: 1. Napisz równanie prostej w postaci ogólnej, wiedząc że należą do niej punkty: (0,4),(2,4)
4
Kasia:
Bardzo proszę o pomoc
\ Punkty A (2,3) B(−4, 5)
4
Andy:
y=(m−4)x
2
−4x +m −3 ma 2 miejsca zerowe, jedno mniejsze od 1, drugie większe od 1.
0
Tomek:
Błagam pomóżcie mi ! ! !
0
barti:
podstawą graniastosłupa jest prostokąt o bokach 3cm i 6cm. Wysokość graniastosłupa jest równa 5cm. Pole powierzchni tego granisatosłupa jest równe:
0
kasiek:
litery p m r s oznaczaja zdania p; rzeka przepływajaca przez paryz to tamiza
0
kasiek:
zapozanj sie z oferta banku przedstawiona obok i policz ile wyniodsa edsetki po uplywie terminu lokaty jesli wplacimy 3100 zl na lokate roczna
0
Hanycka:
sin20
o
*cos70
o
+cos70
o
*sin70
o
−tg10
o
*tg80
o
0
aaddaa:
jezeli liczby log
2
8, x,−1 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego to ile rowna sie liczba x?
1
Wera:
Zapisz rozwiazanie za pomocą wyrazenia algebraicznego: Znajdz roznice dwoch liczb,z których pierwsza to a ,a druga jest o 30% mniejsza.
2
aaddaa:
w skonczonym ciagu arytmetycznym pierwszy wyraz jest rowny 2,ostatni 44 a suma wszystkich wyrazow jest rowna 345 . ile jest rowna liczba wyrazow tego ciagu?
0
pooomocy:
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a, 3a i kącie ostrym α . Oblicz objętość ostrosłupa.
0
aaddaa:
jesli 2+4+6+...+2n=420 to ile rowna sie n?
3
peper:
1.Rzucamy kolejno 5 razy monetą. Ile jest wszystkich takich wyników w których za drugim razem wypadł orzeł.
4
aaddaa:
w ciagu arytmetycznym (a
n
) drugi wyraz jest rowny 6 a trzeci wyraz jest rowny 10 . jaka ma postac wzor na n−ty wyraz
0
aaddaa:
w ciagu okreslonym wzorem a
n
=3n−1 ile jest rowna liczba wyrazow mniejszych od 100?
0
greenglee:
W trojkacie ABC poprowadzono wysokości BC i CE. Uzasadnij ze miary katow ABD i ACE sa rowne
0
WujekPa:
Warunek |x−1| + |x−2| = 3 można odczytać tak : "suma odległosci punktów o współrzędnych 1 i 2 od punktu o współrzędnej x jest równa 3".
0
luki:
Mam pytanie do wszytskich.Jakie repetytoria polecacie na mature z rozszerzonej matmy?
0
Anetaa:::;-)(:
W trójkącie prostokątnym spodek wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego podzielił przeciwprostokątna na odcinki długości a) 1 cm i 9cm
2
niunia:
Znajdz wyraz pierwszy i roznice ciagu arytmetycznego w którym a2=9 i S7=119 Znajdz wyraz pierwszy i roznice ciagu arytmetycznego w którym a2=9 i S7=119
0
niunia:
Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów ciągu jeśli Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów ciągu jeśli;
0
Justyna.:
b=( 4√2−2√3) razy (=( 4√2+2√3)
11
kris_garg:
Oblicz pochodną funkcji:
1
katy:
Liczby x−1, 2x, x + 3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
8
bu:
Zadania z Analizy Matematycznej do kolokwium . POMOCY
5
proszee:
| | 2x − 1 | − 3 | = 5
0
bu:
link do zadań
1
KaFka:
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji kwadratowej y= 2x
2
− 5x+3 w przedziale <−1,2>
2
pati:
Wyznacz ciąg arytmetyczny którego drugi wyraz jest równy 1a suma pięciu początkowych jest równa 20
2
Fredzia:
Dla jakich wartości parametru a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W (x),jeśli:
4
pati:
Uzasadnij, że ciąg an= −3n +
√
2
jest arytmetyczny
1
paulina:
hej. Potrzebuje pomocy , mam jutro spr z zamiany jednostek a w ogóle tego nie rozumiem Gdyby ktoś mi pomógł mam kilka przykładów
0
peper:
1. rozwiąż równanie:
Pn+1
= Pn − 1
42
1
proszee:
Oblicz wartość WYRAŻENIA . I x −1 I + I x I − I 1−x I
0
rav:
Odległość środków dwóch kół o jednakowych promieniach r=2 wynosi 2
√
3
. Oblicz pole części wspólnej obu kół.
0
peper:
1.Rzucamy kolejno 5 razy monetą. Ile jest wszystkich takich wyników w których za drugim razem wypadł orzeł.
1
zbych:
1 Napisz wzór w postaci ogólnej funkcji kwadratowej , wiedząc że jeje wykresem jest parabola o wierzchołku w punkcie(2,10 oraz że liczba 3 jest miejscem zerowym tej funkcji.
0
marysia:
ściany boczne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są kwadratami o boku długości a.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
0
proszee:
Udowodnij metodą zero−jedynkową , że zdanie : [(p=> g ) 1 (g=>r)] => ( =>r)
0
marian z zakopanego:
powierzchnia boczna walca po rozcięciu wzdłuż tworzącej jest prostokątem, którego przekątna długości d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokość walca kąt o mierze α Oblicz objętość tego
0
pixxxie:
mam do zrobienia dwa przykład, których polecenea brzmi: oblicz pochodną funkcji odwrotnej do funkcji:
7
Monika:
Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm : log
√
x
− log
3
√
x
+ log
√
2x
= log
√
2
x
3
√
x
0
Kasia:
Proszę o pomoc. Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m takie, że
1
proszee:
Po sezonie zimowym cenę nart obniżono o 10 % a po pewnym czasie , nową cenę nart obniżono jeszcze o 15 % . O ile procent nalezałoby jednorazowo obniżyc cenę nart aby uzyskac taką samą
1
Justyna.:
Pomocy proszę o rozwiązanie ?
0
renata:
podstawą graniastosłupa prodtego jest trójkąt równoboczny o boku długości a. Oblicz objętośc tego graniastosłupa ,jeśli jego wysokośc jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
0
Justyna.:
Pomocy
4
renata:
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 24 cm
2
.Oblicz objętośc tego sześcianu.
4
renata:
przekątna sześcianu ma długośc 3.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu
6
Iza_19:
Witam. Mam dwa zadania z trójkątów które nie potrafię rozwiązać;
0
renata:
Ze zbioru liczb {1,2,....25} wybieramy jednocześnie dwie liczby.Na ile sposobów możemy to zrobi ,tak aby otrzymac dwie liczby takie, że ich różnica będzie liczbą parzystą?
0
Paula:
Wychodząc z benzenu przeprowadź reakcję metylowania, a następnie nitrowania. Ile max grup można wprowadzić i do czego służy otrzymany produkt?
3
renata:
w pojemniku znajduje się 9 kul; 4 białe ,3 czarne i 2 zielone .Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul tego samego koloru.
0
paulina:
hej. Potrzebuje pomocy , mam jutro spr z zamiany jednostek a w ogóle tego nie rozumiem
2
bu:
Witam mam taki problem, umiem odwracać macierze lub je transponowac tzn np det A
11
farmer:
2|x−2|=6
1
marian z zakopanego:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości a krawędz boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o miarze α Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego
0
marian z zakopanego:
: podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 cm i kącie ostrym 50 Krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 45 oblicz
0
marian z zakopanego:
promień podstawy walca jest równy r a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca
0
ppaawwcciioo:
mam problem
do wyboru
3
ppppp:
mam problem
do wyboru
0
ppppp:
mam problem
do wyboru
8
jarko:
log2x+log2(x+1)−1=0
8
BlackGirlxD:
Mam problem z zadaniem : 1. Oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego suma długości wszystkich
1
Paffcio:
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x
2
+y
2
−2x+6y−m
2
−2m+13=0 opisuje okrąg
0
Paula:
może mi ktoś wyjaśnić tak "łopatologicznie" jak wyznacz się dla jakich argumentów funkcja przyjmuje największą i najmniejszą wartość?!
0
monika:
1
1
ile to będzie
√
91
oraz
√
181
?
4
4
proszę o pomoc
0
aaddaa:
dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n
=
n
2
2n+1
. jaki ma wzor wyraz a
n
+
1
0
Korzonkowa:
Okno ma kształt prostokąta zakończonego u góry trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi p. Jaka powinna być podstawa prostokąta, aby powierzchnia okna była największa?
2
aaddaa:
dany jest ciag arytmetyczny (a
n
) o pierwszym wyrazie a
1
=3 i roznicy r=m
2
+4 dla jakich m ciag jest rosnacy?
0
aaddaa:
suma pierwszego i czwartego wyrazu ciagu geometrycznego jest rowna 48 a suma drugiwgo wyrazu i piatego jest rowna 24.wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu.podaj wzor na ogolny wyraz
1
aaddaa:
wyznacz sume wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych ktore z dzielenia przez 7 daja reszte 5.
0
Wojtek:
Dana jest funkcja określona wzorem; y = −
√
−2x
, x ∊ { 0, −2 , −4 1/2, −8 , −12 1/2 } , przedstaw je na inne sposoby.
2
Wojtek:
Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych {( −4 , 1/4 ) , ( −3 , 1/3 ) , ( −2 , 1/2 ) , (−1 , 1 ) , ( − 1/2 , 2 )}. Przedstaw je na inne sposoby.
0
magda:
Czy da się rozwiązać układ równań z parametrem metodą Gaussa, który wygląda np tak: x
1
+3x
2
+4x
3
=0
0
Petrus:
W pieciu skarbonkach była jednakowa ilosc monet. Po pewnym czasie okazało sie, ze wyjeto ze skarbonek połowe wszystkich posiadanych monet. Z pierwszej skarbonki wyjeto 2 monety,
0
Help::
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a, 3a i kącie ostrym α . Oblicz objętość ostrosłupa.
0
Help::
Podstawa graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 8 i kącie między nimi 120 stopni. Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dłuższe przekątne postawy
1
oO_pomocy :
Jarek przez tydzień używał mydła, które miało kształt prostopadłościanu. Po tygodniu wymiary mydła zmniejszyły się o połowę. Na ile dni wystarczy Jarkowi tego mydła? Zakładamy, że mydło
3
Tomek:
1. Uzasadnij, że w dowolnym pięciokącie wypukłym długość każdego boku jest mniejsza od sumy długości boków pozostałych.
0
nina NINA:
działania na wektorach nina: Dany jest odcinek o końcach A(2,−5) B(−4,7). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że:
0
Tomek:
1. Uzasadnij, że w dowolnym pięciokącie wypukłym długość każdego boku jest mniejsza od sumy długości boków pozostałych.
0
Justyna.:
pomocy dwa zadania .
0
nina:
Dany jest odcinek o końcach A(2,−5) B(−4,7). Wyznacz współrzędne punktu P, który tak dzieli odcinek AB, że:
1
orgami:
Bardzo proszę o pomoc, wiem że nie jest to forum fizyczne , ale bywaja tu różni ludzie i może ktoś potrafiłby rozwiązać to zadanie krok po kroku, z góry DZIĘKUJĘ.
0
marian z zakopanego:
promień podstawy walca jest równy r a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierza α Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego walca
0
marian z zakopanego:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości a krawędz boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o miarze α Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego ostrosłupa
1
Piotrek:
Dany jest okrąg o promieniu 5 cm. Z punktu A odległego o 13 cm od środka okręgu poprowadzono styczną do okręgu. Oblicz odległość punktu A od punktu styczności.
2
AG:
Oblicz obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ściany bocznej jest równa:
0
marian z zakopanego:
podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości 10 cm i kącie ostrym 50 Krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 45 oblicz
3
R.W.16l:
DWA ZADANIA
Wybaczcie, że tyle wam zadaję xD, ale nie łapię najprostszej rzeczy − trójkątów
1
marian z zakopanego:
podstawa graniastosłupa prostego jest sześciokątem foremnym, a ściany boczne tego graniastosłupa są kwadratami. Wiedząc, że objętość graniastosłupa wynosi 2592√3cm3. Oblicz
0
NIX:
W trójkąt równoramienny o podstawie 12cm i wysokości 8cm wpisano okrąg i poprowadzono do niego styczną równoległą do podstawy trójkąta. Oblicz promień okręgu i długość odcinka stycznej
1
aaddaa:
samochod w ciagu pierwszej godziny przejechal 90km w ciagu kolejnej godziny 80km i w ciagu kazdej kolejnej godziny o 10km mniej. samochod razem przejechal 440km. ile godzin jechal?
1
aaddaa:
jezeli w ciagu geometrycznym o ilorazie q=−1 suma pieciu poczatkowych jesgo wyrazow jest rowna
√
2
wiec ile rowna sie pierwszy wyraz tego ciagu?
7
tomek:
zad 4 wyznacz pole trójkąta prostokątnego , wiedząc że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta