Pomoc z wzorem na pochodną
Spike:
Wzór (ax)'=axlna
będzie w takim przykładzie?
np. (2x)'=2xln2
?
Jeśli ( do powyższego przykładu) ktoś podałby mi x (np.2, czyli tutaj n), to stosuję już wzór
(xn)'=nxn−1?
Czy jest może tak, że pierwszy wzór stosuje się tylko gdy nie znam wykładnika potęgi, a drugi
wtedy, gdy nie znam podstawy? Proszę o szybką odp. i tylko kogoś kto wie to a nie wydaje mu
się.
6 gru 18:10
Rudy: tym się różni funkcja potęgowa od funkcji wykładniczej, że w pierwszej masz argument jako
podstawę potęgi a w drugiej argumentem jest wykładnik
6 gru 18:28