x
Malwina: Mam 3 zadanka prosze pomozcie. nie mam pojecia jak je zrobic
1.srodek okregu przechodzacego przez punkty A(3,0) i B(0,1) nalezy do prostej y=x+2.znajdz
rownanie tego okregu
2.Okrag przechodzacy przez punkty A(−1,1) jest styczny do porstej o rownaniu y=x−2 w punkcie
P=(4,2).wyznacz rowanie tego okregu.
3.Napisz owanie okregu o promieniu √5 stycznego do prostej o rownaniu x−2y−1=0 w punkcie
A=(3,1)
6 gru 18:34
Malwina: jakas pomoc?
6 gru 19:51
ula: sporo liczenia
zad 1
S(a,b) − środek środek spełnia równanie y=x+2 →b=a+2
A(3,0)
B(0;1)
(xA−a)2+(yA−b)2=r2
(xB−a)2+(yB−b)2=r2
b=a+2
powpisuj A i B oraz b=a+2
(3−a)2+(−a−2)2=r2
(−a)2+(−1−a)2=r2
a=3
r=5
b=5
(x−3)2+(y−5)2=52
6 gru 20:11
Malwina: dzieki ula.moze wiesz jak reszte zrobic?
6 gru 20:30
Malwina: dzieki ula.moze wiesz jak reszte zrobic?
6 gru 20:31
ula: jest taki wzór na równanie stycznej do okręgu o środku S(a,b) i promieniu r>0 w punkcie
P(xP;yP)
k: (xP−a)(x−a)+(yP−b)(y−b)=r2
wykorzystaj to w zad. 2i 3
np w zad 3
podstaw x i y punktu A
x(3−a)−y(1+b)+.......=5
z równania już danego tej prostej wynika, że
3−a=1 → a=2
1+b=2 → b=−1
równanie tego okręgu
(x−2)2+(y+1)=5
6 gru 21:03
Malwina: ciekawy wzor szkoda ze go dopiero teraz widze.
dzieki ula
6 gru 21:15