prawdopodobieństwo
jeśli wiadomo-: Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
przynajmniej jedna z nich będzie starsza od 10, jeśli wiadomo, że żadna z nich nie jest karem.
6 gru 21:40
Basia:
| | | | 52! | | 51*52 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 51*26 |
| | | 2!*50! | | 1*2 | |
A − karta starsza od 10 (czyli walet, dama, król lub as)
B − karta nie jest karem
trzeba policzyć P(A/B) (warunkowe)
P(A/B) = U{P(A∩B)}{P{B)}
| | | | 39! | | 38*39 | |
|B| = | = |
| = |
| = 19*39 |
| | | 2!*37! | | 1*2 | |
| | | | 12! | | 11*12 | |
|A∩B| = | = |
| = |
| = 11*6 |
| | | 2!*10! | | 1*2 | |
podstaw i dokończ obliczenia
7 gru 02:06