matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
aaddaa:
jesli 2+4+6+...+2n=420 to ile rowna sie n?
6 gru 19:06
Basia:
2,4,6,...,2n,.... to ciąg arytmetyczny a
n
=2n a
1
= 2*1=2 r = a
n+1
−a
n
= 2(n+1)−2n = 2n+2−2n=2 2+4+....+2n = a
1
+a
2
+...+a
n
=
a
1
+a
n
S
n
=
*n =
2
a
1
+ a
1
+(n−1)*r
*n =
2
2a
1
+(n−1)*r
*n =
2
2*2+(n−1)*2
*n =
2
2(2+n−1)
*n=
2
(1+n)*n = 420 n
2
+n−420 = 0 policz Δ i pierwiastki tego równania; pamiętaj, że n∊N
7 gru 02:13
ccccvbv:
π≥∫∊≥
∞
ΔΔδΔΔ⊂djhdgsfasvxv = →←
17 kwi 19:35