proszę o pomoc!
onaa: mam problem z fizyką. mam nadzieję, że ktoś będzie umiał i chciał mi pomóc
zad.1
promień świetlny pada na powierzchnię cieczy pod kątem stopni. Oblicz kąt załaminia, wiedząc,
że współczynnik załamania cieczy wynosi 5.
zad.2
przy pomocy soczewki skupiającej o ogniskowej 12 cm uzyskano obraz pozorny powiększony trzy
razy. odległość przedmiotu od soczewki jest równa?
6 gru 20:32
onaa: bardzo proszę, pomóżcie mi...
6 gru 21:47
onaa: :(:(:( nie mam pojęcia jak to zrobić....
6 gru 22:02
onaa: błagam

muszę to na jutro zrobić a nie umiem:(:(
6 gru 22:36
Rudy:

sin α * n
1 = sin β * n
2
| | n1 | |
β = arcsin ( |
| * sin α) |
| | n2 | |
6 gru 22:47
onaa: dziękuję CI najmocniej jak umiem. życie mi uratowałeś
6 gru 22:49
Rudy:

Obraz y jest pozorny i powiększony trzykrotnie względem obiektu x.
x = 16
y = x * p = 48
6 gru 22:58
Rudy: proszszsz
6 gru 22:59
6 gru 23:00
Rudy: korzystaj zawsze z tego wzoru:
i z tego:
6 gru 23:07
onaa: a 'p' co oznacza?
6 gru 23:12
onaa: już wiem, że to jest powiekszenie. dziekuje
6 gru 23:18
Rudy: proszszsz
6 gru 23:20