Trójkąty i ich własności
Iza_19: Witam. Mam dwa zadania z trójkątów które nie potrafię rozwiązać;
1. Zadanie
Boki trójkąta mają długości a=9, b=11, c=12. Oblicz wysokość h opuszczoną na bok c
odpowiedź powinna wyjść h=43√35
2. Zadanie
Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg. Punkty A,B i C dzielą ten okrąg na łuki o długościach 5pi,
6pi, 9pi. Oblicz miary kątów tego trójkąta
Bardzo proszę o pomoc ...
6 gru 13:44
Marinka: 2. obwód okręgu = 20π. Jeśli 20π to 360 stopni to 6π to 108 stopni z resztą robisz tak samo,
wychodzą kąty przy środku okręgu : 108, 162 i 90. Z własności kątów wpisanych i środkowych
kąty trójkąta wynoszą 54 81 i 45
6 gru 14:02
Iza_19: niezabardzo rozumie
6 gru 14:28
Iza_19: ok już wiem, dzięki wielkie
mógłby ktoś pomóc jeszcze z tym 1 zadaniem
6 gru 14:33
Iza_19: proszę o pomoc w zadaniu 1
8 gru 18:37
Kasia:

układamy układ równań.
wysokość opuszczona na bok c podzieliła trójkąt na dwa trójkąty prostokątne, a w trójkącie
prostokątnym − twierdzenia Pitagorasa
h
2+x
2=9
2
h
2+(12−x)
2=11
2
h
2+x
2=81
h
2+144−24x+x
2=121
h
2=81−x
2
81−x
2+144−24x+x
2=121
h
2=81−x
2
81+144−24x=121
pierwsze przepisujesz
−24x=121−81−144
−24x=−104
x=104/24
x=13/3
podstawiamy do pierwszego równania
h
2=81−(13/3)
2
h
2=81−169/9
h
=560/9
h=
√560/9
h=4/3
√35
8 gru 20:00
Iza_19: Dziękuje Ci bardzo, Bóg w dzieciach wynagrodzi
8 gru 20:15