Granice funkcji
Justyna: Proszę o pomoc w policzeniu tej granicy metoda de la Hospitala
| | 2 | |
limx−>2(z lewej strony) (1+ |
| )√2−x
|
| | x | |
Granica ma byc rowna 1. Dziekuje z gory za odpiwiedz

6 gru 17:33
Rudy: Jesteś pewna że chodzi o zastosowanie reguły de l'Hospitala?
6 gru 17:42
Rudy: bo ta reguła dotyczy symboli nieoznaczonych 0/0
6 gru 17:42
Rudy: albo inf/inf
6 gru 17:43
Rudy: mogę się ylić ale wydaje mi się że tutaj masz (2−)0+ czyli 1
6 gru 17:48
Justyna: Tak, ale mam przeksztalcic podana funkcje, tak aby zastosowac metode de la hospitala. Na
podstawie danych w ksiazce nieoznaczonosc 0
0, ∞
0, oraz 1
∞, moge przeksztalcic do
tozsamosci f
g=e
glnf, aby otrzymac nieoznaczonosc [0*∞] i nastepnie podana niezonaczonosc
| | 1 | |
zlikwidowac wedlug wzoru f*g= |
| aby otrzymac nieoznaczonosc 0/0 lub ∞\∞ i zastosowac |
| | 1/g | |
metode de la Hospitala. W zwiazku z tym mam pytanie : Jaka nieoznaczonsc ma powyzszy przyklad?
W takim razie jaka inna metoda moglabym rozwiazac to zadanie?Jednak w zadaniu mam zaznaczone
ze powinnam to rozwiazac metoda de la Hospitala.Dziekuje za pomoc.
6 gru 17:52
Justyna: Tak, ale mam przeksztalcic podana funkcje, tak aby zastosowac metode de la hospitala. Na
podstawie danych w ksiazce nieoznaczonosc 0
0, ∞
0, oraz 1
∞, moge przeksztalcic do
tozsamosci f
g=e
glnf, aby otrzymac nieoznaczonosc [0*∞] i nastepnie podana niezonaczonosc
| | 1 | |
zlikwidowac wedlug wzoru f*g= |
| aby otrzymac nieoznaczonosc 0/0 lub ∞\∞ i zastosowac |
| | 1/g | |
metode de la Hospitala. W zwiazku z tym mam pytanie : Jaka nieoznaczonsc ma powyzszy przyklad?
W takim razie jaka inna metoda moglabym rozwiazac to zadanie?Jednak w zadaniu mam zaznaczone
ze powinnam to rozwiazac metoda de la Hospitala.Dziekuje za pomoc.
6 gru 17:53
AS: | | 2 | |
A czy w temacie nie musi być (1 − |
| ) |
| | x | |
6 gru 19:19
michu: właśnie musze zrobić identyczne zadanie jak to tylko z podstawą taką jaką podał AS pomoże mi
ktoś z tym bo nie wychodzi mi z [H] nic logicznego
28 lis 22:20
michu:
limx−>2(z lewej strony) (1−2/x)√2−x
tak ma to wyglądać
28 lis 22:26
Jack:
a może (1−2/x)
√2−x=e
ln(1−2/x)√2−x=e
√2−x*ln(1−2/x)→
→e
limx→2− √2−x*ln(1−2/x)=
mamy w potędze lim
x→2− √2−x*ln(1−2/x)=[0*∞]
Więc
| | √2−x | | 0 | |
limx→2− |
| =[ |
| ] czyli l'Hospital.
|
| | 1/ln(1−2/x) | | 0 | |
Daruję sobie resztę, ale możliwe te to dobra droga do rozwiązania.
28 lis 22:35
michu: dokładnie do tego momentu doszedłem jednak potem zaczynają się schody z tym licznikiem ponieważ
cały czas będziemy mieli po użyciu [H] 0 w mianowniku czyli
licznik będzie miał taką postać −12 (2−x)−12 co oznacza że mianownik w liczniku
będzie = 0 i tak być nie może i nie wiem jak to zrobić zawiesiłem się na tym przykładnie heh
28 lis 22:46
Jack:
zgoda, w liczniku będzie 0
ale w mianowniku będzie tak:
| 1 | | −2 | |
| '= |
| ≠0 dla x=2 |
| (ln(1−2x) )−1 | | 1−2x | |
28 lis 22:51
Jack:
ojej pokręciłem
28 lis 22:53
Jack:
jeszcze raz,,,
28 lis 23:05
michu: hmm... tylko nie wiem czemu na początku jest całość pomnożona przez ln[ln(1−2x)]
28 lis 23:05
Jack:
dobra, wybacz ale może ktoś trzeźwiej myślący zrobi to zadanie do końca...
28 lis 23:07
michu: mimo wszystko w liczniku chyba nie może być taka postać −12 * 1√2−x bo w takim
przypadku mamy dzielenie przez 0
28 lis 23:09
michu: heh spoko męczę je od paru h i podchodzę po raz kolejny co jakiś czas i nie kumam go nadal
28 lis 23:10
Jack:
chyba coś takiego:
| | 2 | | −1 | | 1 | | −2 | |
[(ln−1 (1− |
| ) ]'= |
| * |
| * |
| |
| | x | | ln2 (1−2/x) | | 1−2x | | x2 | |
28 lis 23:11
michu: tylko że przy granicy dążącej do 2 w drugim liczniku pojawia nam się 10
28 lis 23:15
michu: w drugim ilorazie oczywiście *
28 lis 23:16
Jack:
| | −1 | |
w liczniku jest (√2−x)'= |
|
|
| | 2√2−x | |
czyli ostatecznie
| −1 | |
| *ln2(1−2x)*(1−2x)*x2 | | 2√2−x | |
| |
| =
|
| 2 | |
| | −ln2(1−2x)*(1−2x)*x2 | |
= |
|
|
| | 4√2−x | |
Kolejna pochodna?
28 lis 23:17
michu: teoretycznie jak na to patrze to mi się to zeruje w liczniku dzięki (1−2x) ale coś nie
chce mi się wierzyć heh
28 lis 23:21
Jack:
owszem ale ln2 0 to ∞, a żeby było mało, to w mianowniku też się pojawia 0...
28 lis 23:25
michu: to jest chore chyba mam siniaki na mózgu od tego zadania
28 lis 23:27