Wybaczcie, że tyle wam zadaję xD, ale nie łapię najprostszej rzeczy − trójkątów
Zadania 1.
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, |AB| = |BC|, o obwodzie 200 cm. W trójkącie tym
przeprowadzono środkowe AD i CE. Obwód trójkąta ACE jest o 20 cm większy od obwodu trójkąta
ABD. Oblicz długości boków trójkąta ABC.
Zadanie następne:
Obwód trójkąta ABC wynosi 21 cm. Wysokośc CD dzieli go na dwa trójkąty, ktorych obwody wynoszą
odpowiednio 12 cm i 15 cm. Oblicz długośc wysokości CD.
Proszę o pomoc
| 1 | 1 | |||
dwa równania a+2b = 200 i a+ | *b +x = b + | + x + 20 mozemy to zapisac jako ukłąd | ||
| 2 | 2 |
ale łatwo sobie z nim poradzimy
Nas interesuje tylko h więc dodajmy stronami 2 ostatnie równania otrzymamy wedy takie cos
a + b + 2h + x + y = 27 => zauwaz ze w drugim równaniu od góry mamy policzone c więc wstawiam
to wyrazenie do tego równania i otrzymuje :
a+b+c+2h=27 => podstawiam wartosci :
21+2h=27 => rozwiązuje równanie nie bede pisał jak bo szkoda miejsca wiesz na pewno jak sie to
rozwiązuje po rozwiązaniu h = 3
Teraz to wydaje się łatwiejsze, ale i tak jest jeszcze kilka zadań, których nie
rozumiem...
DZIĘKI WIELKIE!