matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ktory wyraz ciagu jest rowny zeru ( za pomoca siatki hornera mam to rozwiazac )
wojtekk:
n
3
−7n
2
+11n−5
a
n
=
3n+2
6 gru 19:10
M:
2 maj 14:31
M:
11 maj 12:35
Miś Uszaty:
Ja natomiast wole dzielenie pisemne . W(n)=n
3
−7n
2
+11n−5 W(1)= 1−7+11−5=0 (n
3
−7n
2
+11n−5) / (n−1)=n
2
−6n+5 n
2
−6n+5 Δ=36−20=16
6−4
n
1
=
=1
2
6+4
n
2
=
=5
2
n
3
−7n
2
+11n−5=(n−1)
2
(n−5) Odp. Wyraz a
1
oraz a
5
jest równy 0
11 maj 13:07