zad
matthew: Cześć. " monotonicznosc ciągu"
| | 2n + 1 | |
zad1 zbadaj monotonicznosc ciagu: an = |
| + 2 |
| | 4 | |
Zrobiłem tak....
| | 2n + 1 | |
an = |
| + 2 = (2n+1) * 4 + 2 = 8n + 6 |
| | 4 | |
a
n+1 = 8(n+1) + 6 = 8n + 8 + 6 = 8n +14
a
n+1 − a
n = 8n +14 − (8n + 6) = 8 >0
ciag jest rosnący
Może mi ktoś to sprawdzić

Z góry dziękuję
6 gru 18:55
6 gru 18:59
matthew: Porprwiam... ale w dalszym ciagu nie wiem czy jets dobrze.....
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
an+1 = |
| +2 = |
| +2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2n+3 | | 2n+1 | | 2n+3 | | 2n+1 | |
an+1 − an = |
| +2 − ( |
| +2) = |
| +2 − |
| − 2 = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 2n + 3 − (2n + 1) | | 2n + 3 − 2n − 1 | |
= |
| = |
| = 12>0 |
| | 4 | | 4 | |
ciag rosnący
6 gru 19:15
matthew: | | 2n+1 | |
na początku jest an = |
| + 2 sory |
| | 4 | |
6 gru 19:17
matthew: Ponawiam...
6 gru 19:31
Tola:
ok
6 gru 19:35
matthew: Dziekuję

nie byłem za bardzo pewny.....
6 gru 19:53
Tola:
6 gru 20:01
Tola:
" dziękujesz po raz 102 −−gi"
6 gru 20:02
matthew: Mam jeszcze jedno zadanie...
tresc jest taka: Napisz wzór funkcji, ktorej wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f(x) =
−4 +1 i przechodzi prze pkt. P)8;4). Jak daleko jest położony punkt P=(−2; −1) od wykresu
znalezionej funkcji?
Pierwszą część zadania mam zrobianą. Wyszło mi,
| | 1 | |
że funkcja prostopadła do f(x) to: y= |
| x+2, |
| | 4 | |
ale nie wiem jak obliczyć odległość P od znalezionej f.
Może mi ktoś pomóc?
6 gru 20:58
6 gru 21:06
matthew: Dziękuję
6 gru 21:21
matthew: | | 1 | |
Czyli tak, mam mam dane: − |
| + y −2 =0 oraz P=(−2; −1) |
| | 4 | |
| | |−14 * (−2) + 1 * (−1) − 2| | |
i rozwiazuje tak: d= |
| = |
| | √(−142) +12 | |
| | |12 − 3| | | |−212| | |
= |
| = |
| = |
| | √116 +1 | | √14 +1 | |
tylko, że nie wiem czy dobrze to wykonałem ....
6 gru 23:27
Rudy: | | 1 | |
Musisz znowu znaleźć prostą prostopadłą do y = |
| x + 2 i jednocześnie przechodzącą przez |
| | 4 | |
punkt (−2,−1)
Ta prosta to y = −4x −9
Teraz musisz znaleźć punkt przecięcia obu prostych
y
2 = −4x −9
| | 44 | | 265 | |
Ten punkt to (− |
| ; − |
| ) |
| | 17 | | 17 | |
Te liczby trochę dziwne ale sprawdziłem dwa razy i wydaje się być dobrze
6 gru 23:46
Rudy: i teraz znaleźć odległość tego punktu i (−2, −1)
6 gru 23:47
Rudy: i teraz znaleźć odległość tego punktu i (−2, −1)
6 gru 23:52
Eta:
Rudy
Po co utrudniać to co jest proste

Dokończę:
14x −y+2=0 /*4
x −4y +8=0 P( −2,−1)
| | I −2*1 −4*(−1)+8I | | I10I | | 10√17 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √1+16 | | √17 | | 17 | |
7 gru 00:01
matthew: Ale dlaczego nie mogę zrobić tego w taki sam sposob ja w przypadku podanego przykładu
1249
Przecież jest taka sama sytuacja, tzn. prosta i dany punkt....?
7 gru 14:26
matthew: ponawiam....
7 gru 14:39