c
aaddaa: samochod w ciagu pierwszej godziny przejechal 90km w ciagu kolejnej godziny 80km i w ciagu
kazdej kolejnej godziny o 10km mniej. samochod razem przejechal 440km. ile godzin jechal?
6 gru 08:39
kaz: skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego,gdzie
a1=90
r=10
Sn=440
n=?
6 gru 09:25
perec: a
1 = 90
a
2 = a
1 + r = 80
80 = 90 + r || r = −10
a
n = a
1 + (n−1) * (−10) || a
n = 90 − 10n + 10
a
n = 100 − 10n = > 100−10n musi być większe od 0, ponieważ na wstecznym daleko nie zajedziemy

tak więc:
100 − 10n > 0
10n > 100 / :10
n > 10 <− WARUNEK
S
n =
a1 + an2 * n
z treści zadania wiemy, że S
n = 440, tak więc podstawiamy

440 =
90 + 100 − 10n2 *n // całość mnożymy przez 2, żeby pozbyć się ułamka
880 = (90+100−10n) * n
880 = 190n − 10n
2
10n
2 − 190n + 880 = 0 / :10
n
2 − 19n + 80 = 0
Δ= b
2 − 4ac
Δ= 361 − 352 = 9
√Δ=3
n
1 =
19−32 = 8
n
2 =
19+32 = 11 ∉D, bo n musi być większe od 10 (patrz warunek)
odp: Jechał 8 godzin.
30 kwi 03:12
asd: warunek ma być odwrotnie n<10
30 kwi 09:02
perec: ojj.. chochlik się wdarł, oczywiście asd, miało być n<10

później pisemnie też popełniłem
błąd, wykluczając dobrą liczbę

było późno, liczę na wyrozumiałość
2 maj 00:55
perec: zadanie wykonane poprawnie, tylko ten warunek..

no i oczywiście w końcówce musi być zamiast
"większe" −> "mniejsze" poza tym wszystko jest ok, pozdrawiam
2 maj 01:23