matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
sojer148:
wyznacz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane a
1
=12, a
2
=6
6 gru 19:00
Blank:
a
1
=12 r=a
2
−a
1
=6−12=−6 a
n
=a
1
+(n−1)*r=12−6n+6=18−6n a
2
0=18−6*20=−102
12−102
S
20
=
*20=−900
2
6 gru 19:04