pomocy
tomek: zad 4
wyznacz pole trójkąta prostokątnego , wiedząc że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki długości 3cm i 4cm
zad 5
Przez 15 dni roboczych pewien właściciel sklepu osiedlowego notował dzienny utarg i uzyskał
następujące kwoty w złotych : 5200 , 5500 , 4800 , 4800 , 5200 , 5700 , 5700 , 4900 , 4800 ,
5000 , 5200 , 5500 , 5200 ,5700 , 5000.Czy mediana dziennego utargu jest niższa od średniej
wartości dziennego utargu ?
zad 7
rozwiąż równania
6 gru 03:47
tomek: pomocy
8 gru 01:25
tomek: ponawiam prosbe o pomoc te zadania musze zrobic na prace kontrolna tak wiec prosze mi pomoc
8 gru 01:54
tomek: prosze mi tylko podpowiedziec jak mam 1zad i 3 zad obliczyc
8 gru 03:07
BiebrzaFun :

zad4)
h
2+9=x
2
h
2+16=y
2
x
2+y
2=49
h
2+9+h
2+16=49
2h
2=24
h
2=12
h=2
√3
P=0,5*7*2
√3=7
√3
zad7)
a)
zał
4x−1≠0⇒x≠1/4
x=−(4x−1)
x=−4x+1
5x=1
x=1/5
b)
zał
2x−1≠0 i 2x+1≠0 ⇒x≠1/2 i x≠−1/2
| 5(2x−1) | | 3(2x+1) | | 10x−5−6x−3 | |
| − |
| = |
| =0⇔4x−8=0⇒x=2 |
| (2x+1)(2x−1) | | (2x+1)(2x−1) | | 4x2−1 | |
8 gru 08:23
tomek: prosze mi pomoc jeszcze z c) przy zdaniu 7
8 gru 18:24
tomek: prosze mi pomoc jeszcze z c) przy zdaniu 7
8 gru 18:24
rozalia: 6/x − 2/x−1 = 1 Mamy dwa ułamki , pierwszy o mianowniku x, drugi o mianowniku x−1. Należy się
od nich uwolnić. Zatem trzeba pomożyć obie strony równania prze mianowniki obu ułamków. Jeżeli
pierwszy pomnożymy przez x,to licznik z mianownikiem się uprości i zostanie licznik czyli
liczba 6. Ale tę pierwszy ułamek musimy pomnożyć przez mianownik drugiego ułamka czyli x−1 i
tu się już nic nie da uprośćić. Najprostsze wytłumaczenie to jest (mnożenie na krzyż)
mianownik pierwszego ułamka mnożymy przez licznik drugiego ułamka, natomiast mianownik
drugiego ułamka możymy przez licznik pierwszego ułamka. To co jest po prawej stronie mnożymy
przez mianowniki dwóch ułamków/
6/x−2/x−1 = 1 (obie strony mnożymy przez mianowniki x i x−1
6(x−1) − 2*x= 1 * x * (x−1)
6x − 6 − 2x= x(x−1)
6x − 6 − 2x = xkwadrat − x
− x kwadrat + 6x − 2x + x − 6 = 0
− xkw + 5x − 6 = 0
z tego trzeba obliczyć deltę, i pierwiastki.
8 gru 19:01