oblicz pole powierzchni całkowitej
BlackGirlxD: Mam problem z zadaniem :
1. Oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego suma długości wszystkich
krawędzi jest równa 30 cm.
Pomózcie...
6 gru 12:57
Bogdan:
Jaką długość ma jedna krawędź tego czworościanu?
Po wykonaniu tego trudnego rachunku zajrzyj leniuszku tutaj
989
6 gru 13:14
BlackGirlxD: no ok. obliczyłam ze jedna krawedz ma dlugosc 5 cm.

ale nie umie obliczyc wysokosci

nie wiem jaki jest wzor ...
6 gru 13:25
Bogdan:
Niepotrzebna jest wysokość. Zajrzyj tu:
989, masz podany wzór na pole
6 gru 13:27
Bogdan:
Niepotrzebna jest wysokość. Zajrzyj tu:
989, masz podany wzór na pole
6 gru 13:27
GENEK:
6 gru 13:35
BlackGirlxD: A to wystarcza mi tylko takie wzory ?
Pc = PP + Pb
P = a kwadrat pierwiastek z 3 /4
no i na Pb nie wiem jaki..

? Pb = a*a * .. ? yh nie wiem .
6 gru 13:39
BlackGirlxD: A to wystarcza mi tylko takie wzory ?
Pc = PP + Pb
P = a kwadrat pierwiastek z 3 /4
no i na Pb nie wiem jaki..

? Pb = a*a * .. ? yh nie wiem .
6 gru 13:39
Bogdan:
Czworościan foremny posiada 4 ściany, każda jest trójkątem równobocznym.
Jeśli oznaczymy długość boku trójkąta równobocznego literką a, to powierzchnia
| | 1 | |
czterech trójkątów ma pole P = 4 * |
| a2√3 = a2√3. |
| | 4 | |
6 gru 13:44