matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
katy:
Liczby x−1, 2x, x + 3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
6 gru 14:45
Hanycka:
x+3 −2x=2x −(x−1) −x+3=2x−x+1 −x+3=x+1 −x−x=1−3 −2x=−2 /:(−2) x=1
6 gru 15:26