dane sa punkty rownolegloboku wyznacz pkt d
betita: punkty A (1,1) B (2,3) c(−4,−5) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD
wyznacz
a) wspołrzedne punktu d
b) pole równolegloboku
c) obwod
d) dlugosc przekatnych prosze bardzo o pomoc
6 gru 23:42
AROB: pomogę
6 gru 23:42
betita:
6 gru 23:56
AROB:

a) Współrzędne punktu D najprościej obliczamy z równości wektorów, np.
wektor AD = wektor BC
wektor AD = [x
D − x
A, y
D − y
A] = [x
D − 1, y
D − 1]
wektor BC = [x
c − x
B, y
C − y
B] = [−4 −2, −5 −3] = [−6, −8]
AD = BC ⇔ x
D − 1 = −6 y
D − 1 = −8
x
D = −5 y
D = −7 , czyli
D(−5, −7)
b) P = a*h
h − to odległość punktu D od prostej AB
Wyznaczamy równanie prostej AB:
| | yB − yA | |
y − yA = |
| (x − xA) |
| | xB − xA | |
| | 3 − 1 | |
y − 1 = |
| (x − 1) |
| | 2 − 1 | |
y = 2(x − 1) + 1 ⇒ y = 2x − 1 ⇔ 2x − y − 1 = 0
| | IAxD + ByD + CI | | I2*(−5)−1*(−7)−1I | | I−4I | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| | √A2 + B2 | | √4 + 1 | | √5 | |
a = IABI =
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2 =
√(2−1)2 + (3−1)2 =
√5
P = ah =
√5 * U{4
√5{5} =
4 [j2]
Zaraz poślę dokończenie.
7 gru 00:19
AROB: c) ob = 2a + 2b, a = √5
b = IBCI = √(xC −xB)2 + (yC−yB)2 = √(−4−2)2 + (−5−3)2 = √36+64 = 10
ob = 2*√5 + 2*10 = 2(√5 + 10) [j]
d) przekątne:
IACI = √(xC−xA)2 + (yC−yA)2 = √(−4−1)2 + (−5−1)2 = √25+36 = √61
IBDI = √(xD−xB)2 + (yD−yB)2 = √(−5−2)2 + (−7−3)2 = √49 +100 = √149
7 gru 00:27
betita: dziekuje ci bardzo

7 gru 00:28
AROB:
7 gru 00:30
betita: naprawde jestem ci wdzieczna
7 gru 00:34
AROB: Cieszę się. Dobranoc

!

Dobranoc
Eto i
Bogdanie .
7 gru 00:52
Bogdan:
Ja też już idę spać. Dobranoc
7 gru 00:55
B: super, dziękuję
30 wrz 06:38
basia: Wyznacz wspolzedne punktuA bedocego obrazem punktuA=(−3,4) w symertri wzgledem punktu S=(2,−1)
20 sty 10:19
basia:
20 sty 10:27
blabla:
| xA+xB | | yA+yB | |
| =xS i |
| = yS |
| 2 | | 2 | |
to x
B=2x
S−x
A i y
B=2y
S−y
A
x
B=3+8 i y
B=10−5
B(11,5)
=======
12 kwi 11:17
blabla:
@
ICSP
dlaczego skasowałeś wpis ?

I właśnie przez takie zachowania ... mnie podejrzewają o kasowanie wpisu ! !
12 kwi 11:19
blabla:
Jak teraz wygląda w tym wątku moje rozwiązanie ?
12 kwi 11:21
ICSP: przez nazwę użytkownika: "debil".
12 kwi 11:22
blabla:
Na przyszłość pisz .."kasuję" ( ICSP)
12 kwi 11:23
gov:
Czy wczoraj Filipa też Ty zablokowałeś ?
12 kwi 11:29