Logarytmy
Monika: Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm :
log
√x − log
3√x + log
√2x = log
√2x3√x
nie bardzo widać więc napiszę : log w liczniku pierwiastek z 2 razy x w mianowniku 3
pierwiastki z x
Proszę o sprawdzenie
6 gru 14:04
Monika: proszę proszę proszę

dobrze to zrobiłam?
6 gru 14:36
Bogdan:
| | √2x | |
log √x − log 3√x + log P{2x} = log |
| |
| | 3√x | |
Czy taki jest zapis?
6 gru 14:43
Bogdan:
Jeszcze raz:
| | √2 x | |
log √x − log 3√x + log √2x = log |
| |
| | 3√x | |
6 gru 14:44
Monika: dokładnie tak

dobrze zrobione?
6 gru 14:46
Bogdan:
Najpierw trzeba podać założenia:
x > 0
log x
1/2 − log x
1/3 + log2
1/2 + log x
1/2 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| log x − |
| log x + |
| log 2 + |
| log x = |
| log x + |
| log 2 = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 4 | | 3 | | 1 | | 1 | |
= |
| log x + |
| log 2 = |
| (log x4 + log 23) = |
| log (8x4) |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
6 gru 15:20
Monika: Znam te własności tylko teraz pytam czy dobrze zrobilam
6 gru 16:54
Bogdan:
Źle
6 gru 20:35