wartość m
Bogusia: Oblicz wartość m , wiedząc że proste k i l są prostopadłe , gdy:
| | 1 | |
k: y=(m+1)x+3 , l:y= |
| x+1 |
| | 2m−4 | |
6 gru 22:26
Godzio:
m+1 = −2m+4
3m = 3
m=1
6 gru 23:04
Bogusia: Godzio dlaczego jest =−2m+4 ?
7 gru 16:20
zet:
jeżeli k i l są prostopadłe to:
odwrotność z ujemnym znakiem : czyli −(2m −4)= −2m +4
więc m+1 = −2m +4
7 gru 16:26
Bogusia: a jak w tym przykładzie będzie?
również są prostopadłe
y=(m−3)x+1 i y=(m+3)x+2
7 gru 16:55
Bogusia: pytanie nieważne
7 gru 17:10