c
aaddaa: w ciagu arytmetycznym (an) drugi wyraz jest rowny 6 a trzeci wyraz jest rowny 10 . jaka ma
postac wzor na n−ty wyraz
6 gru 15:25
Bogdan:
to ile wynosi różnica i pierwszy wyraz tego ciągu ?
6 gru 15:30
Tola:
a2= a1 +r a3= a1+2r
a3 −a1= r => r= 10 −6= 4
to: a1+r= 6 => a1 = 6−4= 2
an= a1+(n−1)*r = 2+(n−1)*4 = 4n −2
an= 4n −2
6 gru 15:30
Hanycka: a2=6
a3=10
a3=a2+r
10=6+r /−6
10−6=r
r=4
a2=a1+r
6=a1+4
a1=6−4
a1=2
an=a1+r(n−1)
an=2+4(n−1)
an=2+4n−4
an=4n−2
6 gru 15:33
Tola:
poprawiam chochlika:
a3 − a2= r
6 gru 15:33