matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że
Zuza:
Wykaż, że
√
11−4
√
7
da się zapisać w postaci a+b
√
7
, gdzie a i b są liczbami wymiernymi.
6 gru 18:37
M:
2 maj 14:31
Jaś:
√
11 − 4
√
7
=
√
(
√
7
− 2)
2
= |
√
7
− 2| =
√
7
− 2
2 maj 16:39