2 zadania z funkcji
zbych: 1 Napisz wzór w postaci ogólnej funkcji kwadratowej , wiedząc że jeje wykresem jest parabola o
wierzchołku w punkcie(2,10 oraz że liczba 3 jest miejscem zerowym tej funkcji.
2 Napisz wzór funkcji linowej której wykresem jest równoległy wykres do wykresu funkcji o
wzorze f(x) = −2x +1 i zawiera punkt (−2,3).
6 gru 14:08
Tola:
1/ W(2,10) xo= 3 => A( 3,0)
postać kanoniczna: y= a( x −2)2 +10
i (3,0) to: 0 =a( 3−2)2+10
a= −10
y= −10(x −2)2 +10 = −10x2 +40x −30
odp: y= −10x2+40x −30
2/ wsp. kierunkowy a1= a2= −2
to: y− 3= −2( x +2)
odp: y= −2x −1
6 gru 14:19