fizyka
orgami: Bardzo proszę o pomoc, wiem że nie jest to forum fizyczne , ale bywaja tu różni ludzie i może
ktoś potrafiłby rozwiązać to zadanie krok po kroku, z góry DZIĘKUJĘ.
Oblicz największą długość fali wywołującą zjawisko fotoelektryczne w płytce srebra dla którego
praca wyjścia wyjścia W = 7.52 * 10−19J ( 7.52 razy 10 do minus dziewiętnastej)
6 gru 11:22
Mateusz: Ja pomoge robiłem juz kiedys chyba podobne zadanie na forum nie wiem czy czasem nie tobie
praca wyjscia elektronu równa jest energii kwantu o maksymalnej długości fali co zapisujemy
tak
| | c | | c | |
W = hv v = |
| => podstawiam do wzoru na prace W = h |
| i teraz pozostaje z tego |
| | λ | | λ | |
równania wyznaczyc λ i podstawic wartosci i policzyc poradzisz sobie dalej sam mysle jak cos
to pisz
6 gru 11:32