Równanie prostej
tofik: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach::
1. Napisz równanie prostej w postaci ogólnej, wiedząc że należą do niej punkty: (0,4),(2,4)
2. Napisz równanie prostej k równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt M, jeżeli:
l:−3x+2y−1=0 i M=(0,3)
3. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt B:
y=23x+5, B=(−4,2)
4. Napisz w postaci kierunkowej równanie prostej AB, jeżeli: A=(−5,2). B=(0,−1)
6 gru 16:23
Godzio:
1)
b=4 ( X(0,b) )
4=2a+b
b=4
4=2a+4
a=0
y=4
2)
równoległa: a=1,5 M(0,3) => ( X(0,b) ) b=3
y=1,5x+3
3)
2=6 +b
b=−4
4)
B(0,−1) => b=−1
2=−5a −1
3=−5a
6 gru 17:19
jadzia: dana jest prosta k:x = 2/3 i punkt P=(4,5). napisz równanie prostej m przechodzącej przez P
a) równoległej do k
b)prostopadłej do k
Oblicz odległość miedzy punktem P a prostą k
4 gru 22:59
Krzysiek : Pani Jadziu naprawde prosta k ma rownanie x=2/3 No bo jesli tak to prosta rownolegla do
prostej k przechodzaca przez punkt P bedzie miala postac x=4 aprosta prostopadla do
tej prostej i przechodzaca przez punkt P bedzie miala postac y=5 a odleglosc punktu od
prostej k oblicz sobie ze wzoru
A moze jednak prosta k ma rownanie y=2/3x lub inne .
4 gru 23:48