matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystają z odpowiednich granic i twierdzen obliczyc
Gandi7:
Obliczyc lim a
n
n→∞ a
n
=(1−n)(1+n+n
2
) / 1−n
2
6 gru 22:00
Basia:
(1−n)(1+n+n
2
)
(1−n)(1+n+n
2
)
=
=
1−n
2
(n−1)(n+1)
1+n+n
2
1
n
+1+n
0+1+
∞
+
∞
=
→
=
= +
∞
n+1
1+
1
n
1+0
1
7 gru 01:57