równania
Asia: Proszę o pomoc: Rozwiąż nierówności i równania
a). x3+12x2+44x+48=0
b). (x2−x−6)(x2+2x+3)<0
c). (5−x)(1−2x)(x−3)(x2−5)≥0
6 gru 20:59
matthew: a) x
3 + 12x
2 + 48 = 0
p = {−1,1, −2,2 −3,3 −4,4....}
w(−2) = −2
3 + 12*(−2)
2 + 44*(−2)
2 + 48 = 0 (x+2)
wielomian jest podzielny przez (x+2)
x
2+10x+24
x
3 +12x
2 + 44x + 48: (x+2)
−x
3 −2x
2
= 10x
2 +44x + 48
−10x
2 −20x
= 24x + 48
−24x − 48
= =
(x
2+10x+24)(x+2)=0
x= −2
x
2+10x+24
Δ=10
2 − 4 *1 * 24 = 100 − 96 = 4
√4 = 2
| | −10 − 2 | | −10 + 2 | |
x1 = |
| = −6 x2 = |
| = −4 |
| | 2 | | 2 | |
x∊(−6, −4, 2)
6 gru 21:18
matthew: c) (5−x)(1−2x)(x−3)(x
2−5)≥0
liczę miejsca zerowe
5−x=0 1−2x=0 x−3=0 x
2−5=0
x=5 −2x=−1/(−2) x=3 x
2=5
x=
12 x=
√5 ∨ x=
√−5
A potem rysuje wykres jezeli jest to wielomian, to na osi bedzie falbanka

, a jezeli f.
kwadratowa to parabola tutaj jest W.
wykres przecina os we wszystkich m. zerowych poneważ ich krotność jest eeeee.....<myśli> nie
parzysta... rysowac zaczynasz od góry z prawej strony. Każde m. zerowe jest zamalowane bo "≥"
6 gru 21:30
Nikka: raczej wykres od dołu − bo współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny...
6 gru 21:33
Nikka: tfu... jest ok, od góry
6 gru 21:34
matthew: b)(x
2−x−6)(x
2+2x+3)<0
Tutaj aby znaleźć miejsca zerowe musze obliczyćdelte...
1) x
2−x−6=0
Δ=(−1)
2 − 4 * 1 * (−6) = 1 + 24 = 25
√Δ=
√25= 5
| | 1−5 | | 1+5 | |
x1 = |
| = −2 x2 = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
2) x
2+2x+3=0
Δ=2
2 − 4*1*3= 4−12 = −8 delta minusowa, wiec brak m. zerowych
Tutaj też jest wielomian. Postępujesz tak jak w podpunkcie: "c)"
Licze, ze ktoś to jeszcze poprawi jakby co.... bo nie jestem pewny
6 gru 21:43
matthew: Aha i jeszcze jedno, w podpunkcie c) odp jest taka: <
√−5;
12>∪<1;
√5>∪<5;+
∞)
6 gru 21:47
Asia: Dziękuje bardzo za pomoc
6 gru 21:48
matthew: A w podpunkcie b) odp jest taka: x∊ (−2;3)
6 gru 21:49
matthew: Ajć tam na gorze w punkcie a) jest błąd w odpowiedzi ma być x∊(−6, −4, −2)
6 gru 21:55