matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
sojer148:
w ciągu arytmetycznym a
2
=−1, a
5
=8. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
6 gru 18:52
MajuOsw:
a2=−1 a5=8 jets to ciag rosnacy o wzorze n+3 czyli n1=n2−3 → n1=−1−3=−4 r=(n2−n1) → r=−4−(−1)=−4+1=−3
6 gru 23:39