prosze o pomoc
Gandi7: lim an n→∞
an=√n2+9 −n
6 gru 23:30
Bogdan:
| | √n2 + 9 + n | |
Pomnóż to wyrażenie przez |
| |
| | √n2 + 9 + n | |
6 gru 23:32
Gandi7: n2+9−n2/√n2+9+n =9/√n2+9+n czyli 9/∞→0
może tak być
6 gru 23:34
Bogdan:
A umiesz pisać tutaj ułamki? Twój zapis jest niejednoznaczny. Można go tak zrozumieć:
| | n2 | | 9 | |
n2 + 9 − |
| + n = |
| + n |
| | √n2 + 9 | | n2 + 9 | |
6 gru 23:37
Gandi7: własnie nie umiem ale chyba wiesz o co mi chodziło bo zrobiłem jak napisałeś
6 gru 23:39
Bogdan:
Piszesz dużą literkę U, za nią bez spacji klamrę {, wpisujesz licznik, potem klamra },
znowu klamra {, mianownik, klamra } i masz ułamek.
Tak, domyśliłem się Twojej odpowiedzi. Jest poprawna.
6 gru 23:44
Gandi7: | | za jedno | |
wielkie dzieki za |
| |
| | i drugie | |
6 gru 23:48
Bogdan:
6 gru 23:49
Gandi7: Bogdan mam do Ciebie pytanko czy jak wyznacza sie granice trzeba jakies załozenia pisać
| | (1−n)(1+n+n2 | |
naprzyklad |
| ze n rozne od 1 |
| | 1−n2 | |
6 gru 23:54
Gandi7: albo tak samo jak mamy do czynienia z logarytmami ze liczba logarytmowana >0
6 gru 23:57
Bogdan:
Tak, założenia trzeba zawsze podawać, ale granice można wyznaczać również w punktach
nie należących do dziedziny funkcji, bo granica skończona (właściwa) jest liczbą, do której
dążą wartości funkcji.
7 gru 00:04