Pomoże ktoś:(
Gandi7: Obliczyc lim an n→∞
an=(1−n)(1+n+n2) / 1−n2
6 gru 22:10
Nikka:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
licznik n( |
| − 1)*n2( |
| + |
| +1) |
| | n | | n2 | | n | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | n( |
| − 1)*n2( |
| + |
| +1) | | | n | | n2 | | n | |
| |
= |
| = |
| | | |
ułamki dążą do zera, n
2 się skróci, zostanie:
6 gru 22:22
Gandi7: a nie bedzie przypadkiem +1 w liczniku?
6 gru 22:28
Nikka: nie z pierwszego nawiasu zostaje −1 a z drugiego 1 czyli po wymnożeniu −1
6 gru 22:41
Gandi7: wielkie dzięki
6 gru 22:43