matematykaszkolna.pl
pomocy Sajek.: Pomocy.! Jak narysować wykres funkcji: y= f(|x|) Proszę pomóżcie mi ktoś. !
6 gru 21:57
Rudy: Dla argumentów dodatnich jest to samo co f(x), dla argumentów ujemnych jest lustrzane odbicie tego co dla dodatnich czyli w symetrii względem osi Oy
6 gru 21:59
onaa: rysuneknie jestem pewna ale to chyba tak...
6 gru 22:00
onaa: linie czerwone są do siebie symetryczne względem OY
6 gru 22:01
dante: rysunek
6 gru 22:02
dante: rysunek
6 gru 22:03
matthew: y= f(|x|) − likwiduje lewą część wykresu − na to miejsce odbija symetrycznie prawą część
6 gru 22:04
Rudy: To co narysowała onaa to wykres konkretnej funkcji y=f(x)=|x| To o co pyta Sajek to przekształcenie funkcji f(x) która jest nieokreślona konkretnie, można taką operację zastosować do dowolnej funkcji robiąc z jej wykresem to soco napisałem wcześniej
joker_89: rysunekwykres będzie wyglądał mniej więcej tak, wystarczy, że zrobisz sobie tabelkę i dla każdego argumentu x policzysz jego wartość y czyli na przykład jeśli x=−1 to y=1, jeśli x=−2 to y=2, jeśli x=1 to y=1 itd.
Rudy: a można to zapisać tak: y=f(|x|)= f(x) dla x≥0; f(−x) dla x<0
6 gru 22:06
Nikka: czy można narysować wykres funkcji nie znając jej wzoru ... wykres przedstawia wzór funkcji y = |x| a w zadaniu jest f(|x|)... gdyby f(x) = x2 to f(|x|) = (|x|)2= x2 czy ja dobrze myślę... emotka
6 gru 22:07
Rudy: Myślę że tu może być w zapisie który podał Sajek. Może chodzić po prostu o y=|x|, a nie o y=f(|x|) Sajek sprawdź treść zadania popraw jeśli nie o to chodzi.
6 gru 22:08
Rudy: No właśnie o to chodzi Nikka, można opisać co zrobić z wykresem funkcji f(x) ale póki nie wiemy jaka to funkcja narysować się jej nie da
6 gru 22:09
Sajek.: Aha dzieki a to w takiem razie pomozecie mi jescze jak narysowac taki wykres: y=|f(|x|)|
Rudy: Najpierw powiedz jaką funkcję f(x) będziemy przekształcać
onaa: mi się wydaj, że tu chodzi ogółem o samo rozumienie jak będzie wyglądać taka funkcja w module. tez to miałam na lekcjach i to właśnie pod tym kątem jest zadanie a nie na przekształcanie konkretnego wzoru funkcji...
6 gru 22:12
Rudy: No to najpierw część wykresu po lewej stronie osi Oy jest kasowana, w jej miejsce odbija się lustrzanie prawą stronę wykresu. Potem wszystko co jest pod osią Ox jest lustrzanie odbijane do góry, ponad oś Ox. Czyli najpierw symetria wzgl. osi Oy dla x≥0 Potem symetria wzgl. osi Ox dla y<0
6 gru 22:17
Sajek.: rysunekmam problemy z jej narysowaniem ona wyglada mniej wiecej w taki sposób: tyle ze :f:<−8;4>−>R Tu mi sie nie zmieściła cala na wykresie
6 gru 22:17
Rudy: Oczywiście mówię o przykładzie y=|f(|x|)|
6 gru 22:18
Sajek.: Sory nie potrafie go narysować dokladnie I wykres nie jest rysowany ciągłą linią.
6 gru 22:18
Sajek.: Sory: JEST RYSOWANY CIĄGŁĄ LINIĄ. Tak, wykres się tyczy obydwu przkładów o które chcę się dowiedzieć.
6 gru 22:19
Rudy: rysunek
6 gru 22:20
Rudy: Najpierw to niebieskie Potem czerwone, oczywiście linie się pokrywają a nie są obok siebie, narysowałem obok żeby było widać po kolei operacje na wykresie
6 gru 22:21
Sajek.: Nie rozumiem zbytnio Czyli wszystko co jest pod osią X ma zostać odwrócone względem niej?
6 gru 22:24
Bogdan: Pytanie (Sajek): "jak narysować wykres funkcji: y= f(|x|) ?" Odpowiedź (Rudy z drobnym uzupełnieniem): "dla argumentów dodatnich lub dla x = 0 jest to samo co f(x), dla argumentów ujemnych jest lustrzane odbicie tego, co dla dodatnich, czyli w symetrii względem osi y". Tę odpowiedź można przyjąć jako wyczerpującą temat, bo zawiera przepis na narysowanie wykresu y = f(|x|).
6 gru 22:24
Sajek.: Ten przyklad rozumiem. A odnosnie tego: y=|f(|x|)| może mi ktoś jeszcze raz wytłumaczyć?
6 gru 22:28
Bogdan: A sam jak to widzisz? Znasz przecież przekształcenie wykresu y = f(x) w wykres y = |f(x)| oraz tu omówione przekształcenie wykresu y = f(x) w wykres y = f(|x|).
6 gru 22:38
onaa: czy możecie zajrzeć do moich zadań? błagam:(
6 gru 22:39
Sajek.: okk.dzieki wielkie wszystkim za pomoc. emotka
6 gru 22:44
tomek: y=x+1
8 kwi 18:53