znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
malwina: suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 27, suma dwóch ostatnich wyrazów
wynosi 105, a siódmy wyraz jest równy 30.. znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
6 gru 16:42
ula: a1+a2=27
an−1+an=105
a7=30
a1=?
n=?
a1+a1+r=27
2a1+r=27
an=a1+(n−1)r
a7=a1+6r
2a1+r=27
a7=a1+6r/*2
2a1+r=27
− 2a1+12r=60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r=3
a1=12
an−1+r=an
an−r+an=105
an=54
54=12+(n−1)*3
n=15
6 gru 17:05
Silwest: a7=30
S2=27
Sn=105
a7=a1+6r
30=a1+6r
a1+a2=27
a1+a1+r=27
2a1+r=27
uklad rownan
2a1+r=27
a1+6r=30
a1=30−6r
60−12r+r=27
−11r=−33
r=3
a1+18=30
a1=12
gdzie n to ostatni
an+an−1=105
a1+3(n−1)+a1+3(n−2)=105
24+3n−3+3n−6=105
6n=90
n=15
I wszysko nie wiem czy dobrze bo robilem to tutaj na kartce nawet nie rozpisalem wiec nie wiem
6 gru 17:13
Silwest: a7=30
S2=27
Sn=105
a7=a1+6r
30=a1+6r
a1+a2=27
a1+a1+r=27
2a1+r=27
uklad rownan
2a1+r=27
a1+6r=30
a1=30−6r
60−12r+r=27
−11r=−33
r=3
a1+18=30
a1=12
gdzie n to ostatni
an+an−1=105
a1+3(n−1)+a1+3(n−2)=105
24+3n−3+3n−6=105
6n=90
n=15
I wszysko nie wiem czy dobrze bo robilem to tutaj na kartce nawet nie rozpisalem wiec nie wiem
6 gru 17:13