Logarytmy
Lola: Przyjmuj że log 2≈0,3 log 5≈0,7. oblicz:
log 20 = log5 razy log 22 = 0,7 razy 0,3 razy 2 = 0,42 <− czy to jest właściwe rozwiązanie?
log 50 = log log 52 razy log 2 = 2,8
log 0,4 = log 22 −10 = o,3 razy 2 −10 = −9,4
6 gru 17:01
ula: log20=log5*4= log5+log4=log5+log22=log5+2log2
6 gru 17:09
ula: nie mnożenie a dodawanie
ostatnie
to wzory
logxy=y*logx
log25=log2−log5
6 gru 17:12
Blank: ula − małe sprostowanie:
log5*log22=0,7*2log2=0,7*2*0,3=0,7*0,6=0,42 rozwiązanie Loli jest poprawne
6 gru 17:14
Lola: acha

czyli
log 50 = log 5
2 * 2 = log5
2 +log2 = 2*0,7 + 0,3 = 1,7
log 0,4 = log2
2 : 10 = log2
2 − log2 *5 = log2
2 − log2 + log5 = 2*0,3 − 0,3 + 0,7 = 1
dobrze?
6 gru 17:18
Lola: oj .:( bo zaraz mi sie pomiesza

to w koncu kto dobrze zrobil ten pierwszy przyklad ja czy
ula?
6 gru 17:20
Lola: Wydaje mi sie ze jednak ula ma racje
6 gru 17:38
ula: bo ma


!
6 gru 17:51
Rudy: to może od początku
log 20 = log 4*5 = log 4 + log 5 = log 22 + log 5 = 2log 2 + log 5 ≈ 0,6 + 0,7 = 1,3
log 50 = log 25 * 2 = log 52 + log 2 = 2log 5 + log 2 ≈ 1,4 + 0,3 = 1,7
log 0,4 = log 4 / 10 = log 2 / 5 = log 2 − log 5 ≈ 0,3 − 0,7 = −0,4
6 gru 18:01
Rudy: Lola w ostatnim zapomniałaś o minusie przed log 2*5
−log 2*5=−(log 2 + log 5)= −log 2 − log5
6 gru 18:02
Rudy: Lola w ostatnim zapomniałaś o minusie przed log 2*5
−log 2*5=−(log 2 + log 5)= −log 2 − log5
6 gru 18:06
Lola: dziękuję

a te przykłady? na nie nie mam kompletnie pomysłu
log
√0,02
log 2.5
log6,25
6 gru 18:07
Rudy: log 21/2 − log 125 * 4 = 1/2 log 2 − log 53 − log 22 =
1/2 log 2 − 2 log 2 − 3 log 5 = −3/2 log 2 − 3 log 5 ≈ − 0,45 − 2,1 = −2,55
6 gru 18:12
Rudy: log √0,02 = log 0,021/2 = 1/2 log 2/100 = 1/2 (log 2 − log 25*4) =
= 1/2 ( log 2 − 2 log 5 − 2 log 2 ) = 1/2 ( −log 2 − 2 log 5) =
= −1/2 log 2 − log 5 ≈ −0,15 − 0,7 = −0,85
6 gru 18:16
Rudy: Zawsze sprowadzaj liczbę logarytmowaną do iloczynu jakiejś potęgi dwójki i jakiejś potęgi
piątki a potem analogicznie, wykładniki wyciągasz przed logarytm, iloczyn pod logarytmem
zamieniasz na sumę logarytmów, iloraz pod logarytmem na różnicę logarytmów.
6 gru 18:18
Lola: a jak zapisac ułamki 6.25 i 2.5 ? z reszta dam rade

i mam jeszcze takie:
log 5
√2
log 40
√2
6 gru 18:21
Rudy: 6,25 = 6 1/4 = 25 / 4 = 5
2 / 2
2
6 gru 18:22
Rudy: 6,25 = 6 1/4 = 25 / 4 = 5
2 / 2
2
6 gru 18:23
Rudy: 2,5 = 5 / 2
5√2 = 5 * 21/2
2√5/5 = 2 * 51/2 * 5−1 = 2 * 5−1/2
dasz radę dalej?
6 gru 18:26
Lola: tak

dziękuję

jeszcze jedno pytanie:
wyznacz dziedzinę funkcji:
log
2 |x−1|
jakie trzeba zrobic zalozenia?
|x−1| jest większe od 0
x−1 ≠ 0


jezeli tak to dlaczego? a jezeli nie to jak i dlaczego?
6 gru 18:33
Rudy: podstawa logarytmu musi być ≥ 0 i ≠ 0
liczba logarytmowana musi być > 0
6 gru 18:36
Rudy: źle
≥ 0 i ≠ 1
6 gru 18:37
6 gru 18:37
Rudy: czyli |x−1|>0 => x≠1
oraz |x−1|≠1 => x≠0 i x≠2
ostatecznie dziedzina D = R − {0, 1, 2}
6 gru 18:41
Rudy: wróc
|x−1| > 0 => x≠1
D = R − {1}
sory za zamieszanie
6 gru 18:42
Lola: czyli w przykladzie log | x−3|
D: |x−3| > 0 ⇒ rozpracowuje z definicji wartości bezwzględnej czyli x−3 > 0 i x−3< 0 czyli x∊ R
\ {3}
x−3 ≠ 0 ⇒ x≠3
D: x∊ R \ {3}
6 gru 18:50
hankaaaaaaaa: 4 log25
3 lut 13:33
Tedidr79: log25 5−log2 8 + log 9 9 pomocy
5 gru 16:40
magda: 2log273+ 5log273+ 8log273=?
1 paź 16:14
magda: 2log273+ 5log273+8log273=?
1 paź 16:17
magda: Pomocy bo doszlam do tego momentu a nie wiem co dalej
1 paź 16:18
marta: 4,7−log0,02/0,02
15 mar 18:39
gosia: log5 0,2
26 paź 20:59