ciągi
Grzecho: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane:
a). sn=204, r=6, an=49
B). sn=420, a1=7 , r=3
6 gru 22:20
onaa: 49=a
1+(n−1)6
204*2=(a
1+49)n
49=a
1+6n−6
408=(a
1+49)n
55=a
1−6n
a
1=55−6n
408=(55−6n+49)m
3n
2−52n+204=0
Δ=256
n{1)=6
odp:n=6
6 gru 22:33
onaa: b)
a
n=7+(n−1)*3
rozwiązujesz układ równań tak ja w pierwszym przykładzie
6 gru 22:35
onaa: w przykładzie a jest zamiast n{1) n1, przepraszam, to z pośpiechu...
6 gru 22:38
Grzecho: dzięki wielkie za pomoc
6 gru 22:46