pomocy
Kamila: Dany jest wielomian W(x)=x4+ax3+5x2−5x−b. Znajdz a i b wiedzac ze 2 rozne pierwiastki
trojmianu x2+ax+b sa rowniez pierwiastkami wielomianu W(x)
6 gru 21:19
Tola:
W(x) jest podzielny przez x2 +ax +b
(x4 +ax3 +5x2 −5x −b ) : ( x2 +ax +b) = x2 +( 5 −b)
−x4 −ax3 −bx2
−−−−−−−−−−−−−
= = (5−b)x2 −5x −b
−( 5−b) x2 +( −5a +ab)x −5b +b2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= ( −5a +ab −5) x +( b2 − 6b)
to: −5a +ab −5 =0 i b2 −6b=0 => b( b−6)=0 => b=0 v b= 6
to: dla b=0 −5a = 5 => a = −1
dla: b= 6 −5a +6a = 5 => a = 5
odp: warunki zadania są spełnione dla:
a= −1 i b=0 lub a= 5 i b= 6
6 gru 21:48