rownanie,
proszee: | | 2x − 1 | − 3 | = 5
są dwa nawiasy te na przodzie i ta pierwsza i ostatnia kreska jest wyzsza | .
dziękuje
6 gru 14:35
Monika: to są dwa nawiasy czy dwie wartości bezwzględne?
6 gru 14:39
proszee: to są dwa niawiasy , takie proste ta jedna na początku kreska jest wieksza a ta druga mniejsza
| .
6 gru 14:41
6 gru 14:58
Justyna.: ale ja probuje i wychodzi mi 4

nie wiem
6 gru 15:05
Tola:
opuszczamy pierwszy moduł:
I2x −1I −3 = 5 lub I2x −1I −3 = −5
I2x−1I = 8 lub I2x −1I = −2 −−− sprzeczność
to:
I2x−1I= 8 => 2x−1= 8 lub 2x−1= −8
x = 4,5 lub x = −, 3,5
odp: x= 4,5 v x = − 3,5
6 gru 15:14