Pochodne
kris_garg: Oblicz pochodną funkcji:
A) y= e
√lnx
B) y=e
2x+3(x2−x+1/2)
c) y=e
xsinx
Dziękuje z gory za pomoc
6 gru 14:45
kris_garg: c) y= exsinx
y'= ex * sinx + ex*cosx= ex(sinx+cosx)
6 gru 15:04
kris_garg: prosze o pomoc z tymi dwoma pierwszymi przykładami ?
6 gru 15:12
AS: A)
y = e
u , u =
√lv , v = lnx
| | 1 | | 1 | |
y' = eu*u'*v' = eu* |
| * |
| |
| | 2*√v | | x | |
| | 1 | | 1 | |
y' = e√lnx* |
| * |
| |
| | 2*√lnx | | x | |
Czy w B) temat poprawnie napisany,wykładnik mi się nie podoba.
6 gru 15:21
kris_garg: poprawka w B) e2x+3 * (x2−x+1/2)
6 gru 15:22
Tola:
B)
zastosuj wzór na pochodną iloczynu dwu funkcji i to wszystko
6 gru 15:26
AS: B)
y = e2*x + 3*(x2 − x − 1/2)
y' = e2*x + 3*2*(x2 − x − 1/2) + e2*x + 3*(2*x − 1)
y' = e2*x + 3*(2*x2 − 2*x − 1 + 2*x − 1)
y' =e2*x + 3*(2*x2 − 2)
y' = 2*e2*x + 3*(x2 − 1)
6 gru 15:28
kris_garg: Dziękuje za przyklad A) mam jeszcz problem z B) i D)
ex−e−x
D) y= −−−−−−−−−−
ex +e−x
6 gru 15:29
kris_garg: Skąd sie wzieła ta 2

y' = e2*x + 3*

2

*(x2 − x − 1/2) + e2*x + 3*(2*x − 1)
6 gru 15:37
kris_garg: e
2x+3= 2e
2x+3 jeżeli tak to juz wiem z kąd
6 gru 15:38
AS: A Ty jak Twardowski − wyszukujesz coraz trudniejsze zadania.
| | (ex+e−x)*(ex+e−x)−(ex−e−x)*(ex−e−x) | |
y' = |
| |
| | (ex+e−x)2 | |
6 gru 16:05
AS: 2 to pochodna wewnętrzna
f(x) = e2*x + 3 = eu gdzie u = 2*x + 3
f'(x) = eu*u' e2*x + 3*2
6 gru 16:09