dc
..: Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
przynajmniej jedna z nich będzie starsza od 10, jeśli wiadomo, że żadna z nich nie jest karem.
6 gru 21:46
Eta:
Pomagam
6 gru 22:29
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie 
6 gru 22:32
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB
6 gru 22:35
Eta:
Korzystamy ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
| | | |
IΩI= | = ....... policz = 26*51
|
| | |
B −− wszystkie karty bez kar to: 52−13 = 39
| | | |
IBI= | =........ policz = 39*19
|
| | |
| | 39*19 | | 19 | |
P(B)= |
| = |
|
|
| | 26*51 | | 34 | |
A∩ B −−− to takie ,że żadna nie jest karem i co najmniej jedna jest większa od dziesiątki
tzn. obydwie są większe od 10−ki lub jedna większa od 10−ki ( i nie są karami)
| | | | | | | |
IA∩ BI = | + | * | = 66 + 12*27 = 390
|
| | | | |
| | 390 | | 10 | |
to P( A∩B)= |
| = |
|
|
| | 26*51 | | 34 | |
podstaw teraz do wzoru :
6 gru 22:41