prosze o pomoc w tym zadaniu (krótkie)
(----MaReK-----): Rozwiaz równanie i spawdz poprawność rozwiązania
(x−2)2=x2
(2x−2)2=4x(x−4)
6 gru 21:30
onaa: (x−2)2=x2
x2−4x+4=x2
−4x+4=0
−4x=−4
x=1
4x2−8x−4=4x2−8x
4x2−4x2−8x+8x=4
0=4
równanie sprzeczne
6 gru 22:07
onaa: jeśli ktos może to niech to sprawdzi bo nie jestem pewna
6 gru 22:08
dante: napewno sprzeczne, a ty zle przepisalas przyklad. poza tym wszystko dobrze
6 gru 22:12
Nikka: błąd w drugim...
4x
2 − 8x + 4 = 4x
2 − 16x
−8x + 4 = −16x
8x = −4
6 gru 22:12
Rudy: drugie:
4x2−8x+4=4x2−16x
8x=−4
x=−1/2
6 gru 22:12
Rudy: ano
6 gru 22:13
onaa: a tak przepraszam
bedzie
4x2−8x+4=4x2−8x
6 gru 22:14
Nikka: 16x na końcu a nie 8x...
6 gru 22:15
onaa: przepraszam, nie jestem zbyt dobra z matmy ale oczekując na to, że ktoś rozwiąże moje zadanie
które wpisałam staram się wyszukiwać zadania gdzie jeszcze też nikt nikomu nie pomógł i
rozwiązywać je... czy ktoś może zajrzeć do moich zadań?:(
6 gru 22:17