pomocy !!!
waszka: dany jest ciag an = 3n−1002
a) oblicz pietnasty wyraz tego ciagu
b)ktorym wyrazemn tego ciagu jest liczba 10
c)ile wyrazow ujemnych ma ten ciag
6 gru 17:52
MajuOsw: a) a15=(3*15−100)/2=27,5
b)pytamy sie jaka liczba po podlozeniu we wzorze w miejsce n da na wynik 10 wiec musimy
przeksztalcic w zor (3n−100)/2=10 → 3n−100= 20 → 3n=120 → n =40
wiec wyrazem 40 czyli n40 tego ciagu jest liczba 10
c)pytamy sie jaka liczba po p[odlozeniu w miejscu n da na wartosc 0 wiec znow przeksztalcimy
wzor
(3n−100)/2=0 → 3n −100 =0 → 3n= 100 → n=33,(3) czyli w tym wypadku zaokraglimy w dol bo chodzi
nam o liczby mniejsze od 0 wiec 33, tyle jest liczb ujemnych w tym ciagu
6 gru 23:52